• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.11.2023

14:38

Evropska nedelja testiranja na HIV: Najmlađi pacijent ima 16 godina! Važna je prevencija i edukacija!

Shutterstock

Društvo

Evropska nedelja testiranja na HIV: Najmlađi pacijent ima 16 godina! Važna je prevencija i edukacija!

Podeli vest

U Srbiji je krajem 2022. godine sa HIV-om živelo 3.250 ljudi, a procenjuje se da 550 osoba nije znalo da je inficirano. Najmlađi pacijent ima samo 16 godina, a jedini način da se infekcija otkrije, jeste testiranje.

U okviru Evropska nedelja testiranja na HIV, svi koji žele mogu besplatno da se testiraju u prostorijama Studentske poliklinike.

Akcija traje do 1. decembra kada se obeležava Svetski dan borbe protiv ove bolesti.

Doktorka Mila Paunić, pomoćnica direktora Studentske poliklinike, naglašava da je testiranje izuzetno važno jer blagovremeno otkrivanje HIV infekcije znači da će se početi sa terapijom, koja je sada izuzetno moćna i može da pomogne.

Međutim, rezultati testiranja u ovoj godini pokazuju da je broj zaraženih HIV-om povećan i otkriveno je 18 pozitivnih pacijenata, i to veoma mladih ljudi.

- Najmlađi pacijent ima 16 godina. Pre nekoliko meseci imali smo i dvoje sa 16 godina, zatim 19, 21. To su zaista jako mladi ljudi i meni je prosto neshvatljivo pošto imamo više metoda da se zaštitimo od HIV-a, ne samo kondom, koji je sasvim sigurno najbolja zaštita - naglašava doktorka.

Foto: pixabay

 

Takođe, oni koji ne žele da koriste kondom, važno je da znaju da postoji i prep-terapija, pre-ekspoziciona terapija koja se u svetu koristi duže od 11 godina, a dostupna je i kod nas.

- Jako je važno da se konsultuju sa lekarom, da dobiju savete i, na kraju krajeva, dobiju izveštaj ili recept sa kojim mogu da kupe tu prep-terapiju. To je terapija koja se pije pre nego što se neko izloži virusu - objašnjava dr Mila Paunić.

Doktorka navodi da je neophodno staviti akcenat na edukaciju i to od osnovne škole.

Šta je HIV?

HIV je skraćenica za virus humane imunodeficijencije (Human Immunodeficiency Virus) koji je uzročnik HIV infekcije, odnosno side ili AIDS-a.

Osoba koja ima HIV infekciju (HIV pozitivna osoba) inficirana je HIV-om, može godinama da nema nikakve simptome bolesti, najčešće se oseća sasvim dobro, a s obzirom da može godinama biti bez ikakvih znakova oboljenja, epidemiološki gledano, ovaj period predstavlja “najopasniji” period za dalje prenošenje virusa, jer se inficirana osoba oseća sasvim “zdravo” i najčešće nije ni sama svesna da je inficirana.

Foto: pexels.com

 

Klinički simptomi se javljaju u proseku tek posle nekoliko godina od infekcije (najčešće 7 do 10, pa i više godina) i tek kada se pojave kliničke manifestacije, kada krene klinička slika bolesti, kažemo da je osoba obolela od AIDS-a, ili side.

Sindrom predstavlja skup simptoma i znakova oboljenja, koji se kod HIV infekcije javljaju zbog gubitka imunološke odbrane organizma.
Ovaj skup simptoma i znakova oboljenja ne mora da se ispoljava uvek u punom obimu.
U nekim slučajevima ispoljava se samo jedan (na primer slabljenje tj. gubitak na težini), a u nekim slučajevima više njih (zapaljenje pluća, gubitak na težini, otok limfnih žlezda, pojava tumora na koži i unutrašnjim organima i drugi).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija