• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Marić

28.11.2023

07:15

Sjajna vest! Pare na računima penzionera, srednjoškolaca, negovateljica... - Evo ko sve dobija novčanu pomoć od države!

printscreen/Tanjug

Društvo

Sjajna vest! Pare na računima penzionera, srednjoškolaca, negovateljica... - Evo ko sve dobija novčanu pomoć od države!

Podeli vest

Svi đaci srednjih škola dobiće po 10.000 dinara, kao i socijalno ugroženi i negovateljice. Najstarijim sugrađanima na račun leže po 20.000 dinara, dok će studenti na studentskim karticama dobiti po 1.000 dinara.

Narednih dana na račune penzionera, roditelja srednjoškolaca, korisnika socijalne pomoći, negovateljica kao i studenata stiže novčana pomoć od države! Ovo je samo još jedna u nizu podrška građanima, a kako je istakao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, novčana pomoć je moguća jer je stanje u budžetu dobro i država ima snage da je realizuje.

Na redu srednjoškolci

Svi srednjoškolci u Srbiji dobiće poklon od države od 10.000 dinara u sledećih deset dana. Isplata će se vršiti preko lokalnih samouprava na račune roditelja, staratelja ili posebnih centara.

Studentske kartice

Svih 240.000 studenata sa akreditovanih državnih i privatnih fakulteta ima pravo na studentsku karticu, koja im omogućava brojne popuste i pogodnosti koje će im olakšati život i studiranje. Svi akademci koji se prijave za karticu dobijaju po automatizmu otvoren tekući račun u banci Poštanska štedionica. Na računu će im biti uplaćeno po 1.000 dinara od države. Ove kartice, koje će početi da se koriste od 1. decembra, omogućiće studentima i popust od 20 odsto za vozne, odnosno 10 odsto za avio-karte "Er Srbije". Tu su i druge kompanije koje će pružiti popuste studentima, a među njima su i turističke agencije, apoteke, restorani, teretane, marketi, knjižare...

Foto: Tanjug

 

Penzionerima 20.000

Najstarijim sugrađanima 30. novembra biće isplaćena jednokratna pomoć od 20.000 dinara i na nju imaju pravo i oni koji su predali zahtev za penzionisanje zaključno sa 23. novembrom. Ova vrsta pomoći države, osim penzionerima, biće isplaćena i invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, invalidnoj deci i korisnicima privremene naknade kod PIO Fonda. Pored ove jednokratne pomoći, penzionere u januaru očekuje i povećanje penzija od 14,8 odsto.

Šapić: Novogodišnji vaučeri za decu

Škole i vrtići od danas mogu da preuzmu vaučere za svu decu iz Beograda do 19 godina, najavio je Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda, i naglasio da će vaučere dobiti i deca koja ne idu u vrtiće, kao i deca zaposlenih u obrazovanju.

- Verujem da će do kraja nedelje vaučeri u vrednosti od 6.000 dinara biti podeljeni svim školama i vrtićima, a roditelji dece koja ne idu u vrtić vaučer mogu da preuzmu u opštini. Oko 380.000 dece iz Beograda dobiće vaučer, a prošle godine je iskorišćenost vaučera bila preko 90 odsto, što pokazuje koliko je ova mera značajna. Razlika u odnosu na prošlu godinu je u tome što je povećan asortiman. Osim onoga što je moglo da se kupi, a to su bile garderoba i oprema za školu, ove godine roditelji će moći da kupe i igračke i bebi-opremu, i to u više od 100 prodavnica - rekao je Šapić.

Foto: printscreen

 

Socijalno ugroženima 10.0000

Prvog decembra pomoć u iznosu od 10.000 dinara dobiće i korisnici socijalne pomoći. Na ovu pomoć imaju pravo svi korisnici socijalne pomoći, kao i svi slepi, dementni i stariji građani sa neizlečivim bolestima, kojih ukupno ima 221.000. Istog dana 10.000 dinara dobiće i negovateljice.
Ekonomista Goran Puzić za Informer navodi da građani prisustvuju istorijskom trenutku jer novčana pomoć stiže baš za Novu godinu, kada se tradicionalno troši najviše novca. Kako objašnjava, država je pokazala da brine o građanima svih kategorija.

- Država vodi računa o najstarijima i najmlađima, a ono što je najbitnije - i o socijalnim kategorijama stanovništva. Svako ko se bavi ekonomijom zna da se ekonomija države kreće u kružnim tokovima, tako da će na ovaj način i država zaraditi kroz sistem poreza na dodatnu vrednost i u konačnici sistema poreza na dobit. Dodatnim novcem koji će građani dobiti od države i iskoristiti postiže se makroekonomska i mikroekonomska stabilnost. Takođe, pozitivno se utiče i na rad malih i srednjih preduzeća. Siguran sam da će takozvana opozicija da kritikuje ove mere. Kritika je dobra ako je argumentovana, ali kada pogledamo šta je ona uradila od 2000. do 2012. godine, jasno je da nema argumente - navodi Puzić.

Novčana pomoć u brojkama

kategorija broj novčana pomoć

penzioneri - 1,7 miliona - 20.000
srednjoškolci - 235.000 - 10.000
socijalno ugroženi - 221.000 - 10.000
negovateljice - 7.000 - 10.000
studenti - 240.000 - 1.000 uz karticu
* iznosi su u dinarima




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija