• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer / Blic

30.11.2023

14:52

Šok slika iz marketa! Zašto su čvarci postali deluks proizvod?

Insajder

Društvo

Šok slika iz marketa! Zašto su čvarci postali deluks proizvod?

Podeli vest

U jednom marketu u Srbiji osvanula je nesvakidašnja ponuda.

Naime, čvarci u Srbiji su do te mere poskupeli da ih prodavci sada nude na komad, a kao što se da videti na slici, jedna "bombona od svinje" ove zime koštaće vas 7,4 dinara.

Kilogram ove, mnogima omiljene, poslastice u istoj radnji košta čak 2.874 dinara, što je svrstava u rang luksuznijih mesnih proizvoda. Na primer za oko 200 dinara više možete da kupite kilogram pančete, pečenice i sl.

 

 

Inače, mnogi u ovu ponudu "čvarci na komad" ne veruju, te na društvenim mrežama komentarišu da je ovo samo "fotomontaža" i "dobar fotošop".

Kako je čvarak postao deluks proizvod?

Jedan od odgovora je i trend. Prema većini nutricionista, mast je ponovo postala zdrava a čvarci glavna namirnica hrono ishrane. Ipak, analitičari kažu da je problem mnogo dublji a tiče se toga se nestašice svinja.

- Čvaraka nema jer nema svinja. Srbija je nekada bila izvoznik svinjskog mesa, a danas je uvoznik. Pa kako onda da imamo čvaraka? Zato i moraju biti skupi. Samo u 2023. do jula smo uveli 180.000 tona zamrznutog svinjskog mesa. Imali smo tri kuge od prvog svetskog rata, i ova poslednja afrička kuga je eutanazirala 54 000 svinja - rekao je analitičar Branislav Gulan.

Radosav Ančić iz Mačkata uzgaja svinje i pravi domaće proizvode među kojima su pršuta, slanina, čvarci. On ipak smatra da cena nije visoka jer je sve drugo poskupelo pa se to samo odražava na krajnji proizvod.

- Pa najobičnija salama je skupa, a čvarci su ipak nešto što je specijalitet Srbije. Sigurno su zdraviji od drugih industrijskih prerađevina od mesa. A treba posla oko svega i kako da vam kažem, morate da budete majstor da biste napravili dobre čvarke. Svaka umetnost ima svoju cenu - kaže Radosav.

Svinjokolj isplativiji od marketa

Više od 100 evra pripremite ako ovih dana želite da se snabdete sa samo po jednim kilogramom svinjskog mesa i suhomesnatih proizvoda, jer će vas toliko koštati kupovina buta i karea bez kostiju, pečenice, pršute, slanine, čvaraka i masti. Zbog toga, matematika pokazuje da je i ove godine, uoči sezone svinjokolja u Srbiji, posečenje daleko isplativije za kućni budžet.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija