• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.12.2023

15:33

Domovi zdravlja puni: Pedijatri rade kao na traci! Evo koja dva virusa najviše prete deci!

printscreen

Društvo

Domovi zdravlja puni: Pedijatri rade kao na traci! Evo koja dva virusa najviše prete deci!

Podeli vest

Pedijatrijska odeljenja domova zdravlja beleže povećan broj pregleda dece koja se javljaju zbog respiratornih virusnih infekcija gornjih disajnih puteva. Na dnevnom nivou obavi se i do 250 pregleda, tako da jedan lekar pregleda i više od 60 pacijenata.

Pedijatar DZ "Savski venac", Marija Golubović kaže da su jesenji i zimski meseci period kada je povećan broj pregleda u pedijatrijskoj ambulanti.

- Broj pregleda na dnevnom nivou ide i do 250 pacijenata, što je preko 60 dnevno po lekaru. Podjednako su zahvaćena deca predškolskog i školskog uzrasta. Reč je najčešće o virusnim infekcijama gornjih respiratornih puteva gde su rota i adeno virusi najčeše izazivači - rekla je Golubović.

Prema njenim rečima, tegobe traju negde između tri do pet dana, a terapija je simptomatska.

- Neretko se javljaju i stomačni simptomi praćeni povraćanjem i tečnim stolicama. Roditelje najviše brine da se infekcija ne zakomplikuje - rekla je Golubović.

Foto: Shutterstock

 

Pored virusnih infekcija u ambulantu dolaze deca i sa bakterijskom infekcijom grla koju izazivaju streptokoke.

- Bolest koju izaziva streptokoka je šarlah, koja je karakteristična za hladne dane sa visokom temperaturom i bolom u grlu, a javljaju se i promene na ždrelu. Terapija je pored simptomatske i antibiotska i traje od 7 do 10 dana - rekla je Golubović.

On ističe da i jedan broj dece dolazi zbog osipnih bolesti, najčešće varičele.

- Deca su više u kontaktu u vrtićima i školama što je očekivano za veću posetu lekaru u ambulanti - rekla je dr Golubović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija