• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

02.12.2023

14:49

Nema više odlaganja: Do kraja godine samo u Beogradu i Novom Sadu 90.000 pametnih brojila

Pixabay

Društvo

Nema više odlaganja: Do kraja godine samo u Beogradu i Novom Sadu 90.000 pametnih brojila

Podeli vest

Zamena starih brojila "pametnim", pokrenuta još 2012. nije urađena. Tenderi su obarani, a na mreži svega četiri odsto digitalnih strujomera. Ponovo se krenulo u posao i nadležni sada obećavaju do kraja decenije imaćemo 80 odsto pametnih brojila, kao i Evropska unija.

Do kraja godine samo u Beogradu i Novom Sadu biće ugrađeno 90.000 pametnih brojila. Odlaganja više nema – kažu nadležni.

- Taj tender koji je obaran u 2012. konačno će biti, valjda, finaliziran i nadam se da ćemo uspeti da dostignemo ovaj cilj od 80 odsto do kraja ove decenije. Cilj je ozbiljan, ali mislim da stvarno ovaj put treba i sama Distribucija da se potrudi da to probamo da ostvarimo i ranije - rekao je Dejan Popović, predsednik Saveta Agencije za energetiku Srbije.

Foto: Informer

 

 

Da je ulaganje potrebno, objašnjava i resorna ministarka.

- U Elektrodistribuciji, u koju nije ulagano decenijama u našu niskonaponsku mrežu, to treba da otvoreno i iskreno kažemo, i da prihvatimo činjenicu da su velika ulaganja neophodna da bi pre svega imali pouzdanije snabdevanje električnom energijom, jer je distribucija sistem sa kojim se građani najneposrednije susreću i od kojeg zapravo zavisi da li ćemo imati kvalitetno napajanje električnom energijom - navela je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.

Šta će nova brojila omogućiti

Nova brojila su "pametna" jer donose višestruku korist: sadašnje skupo očitavanje brojila zameniće daljinsko, omogućiće daljinsko uključivanje i isključivanje struje, daljinsko upravljanje ne samo potrošnjom već i nižom i višom tarifom, kao i čuvanje podataka.

Na samoj mreži smanjiće gubitke, i tehničke i zbog krađe struje, koji su od 11 do 13 odsto. Pametnim brojilima, biće pokrivena i privreda.

- Industrijska brojila predstavljaju možda 1,5 odsto ukupnog broja brojila u celom sistemu, a kroz njih protiče 40 odsto energije. Znači, imperativ je da taj protok energije stavimo pod kontrolu i pod nadzor distribuciji - rekao je Saša Marčeta, specijalista za pametne merne sisteme u "Elektrodistribuciji Srbije".

Novac za 470.000 pametnih brojila je obezbeđen, deo od 110 miliona evra iz donacije Evropske unije. Posao olakšava i to što se ta pametna brojila proizvode u Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija