• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.12.2023

09:38

Od Nove godine, nova pravila za penzionisanje: Evo ko će morati da radi duže, još malo je vremena da ovo zaobiđete

printscreen

Društvo

Od Nove godine, nova pravila za penzionisanje: Evo ko će morati da radi duže, još malo je vremena da ovo zaobiđete

Podeli vest

Od Nove godine stupaju nova pravila za penzionisanje, što je za nešto manje od mesec dana.

Glavna promena jeste da će žene u penziju ići sa 63 godine i osam meseci života, što praktično znači da će starosna granica za penzionisanje kod žena biti pomerana za dva meseca.

Takođe, novi uslovi važe i u slučaju prevremenog penzionisanja kod žena. Tako će od sledeće godine u prevremenu starosnu penziju žene moći da odu za 60 godina života, što je šest meseci više nego do sada i sa 40 godina radnog staža. Kada su muškarci u pitanju, za njih uslovi ostaju isti. U penziju odlaze sa 65 godina starosti i najmanje 15 godina staža, dok u prevremenu penziju mogu da odu sa 60 godina.

Prevremeno penzionisanje

Onima koji se odluče da se prevremeno penzionišu, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre nego što napune godine propisane za penzionisanje u toj godini, a maksimalno 20,4 odsto.

Zakonom je propisano da se uslovi za odlazak u prevremenu starosnu penziju pomeraju do 2024. godine, kada će i ženama i muškarcima za ostvarivanje ove vrste penzije uslov za penzionisanje biti 60 godina života i 40 godina staža.

Kada je reč o redovnoj starosnoj penziji, predviđeno je da se od 2032. godine izjednače uslovi za penzionisanje žena i muškaraca, pa će i jednima i drugima za penzionisanje biti potrebno 65 godina života i najmanje 15 godina staža.

Žene i muškarci mogu da se penzionišu i sa 45 godina staža, bez obzira na to koliko imaju godina.

Da li nova pravila mogu da se zaobiđu?

Žene koje ispunjavaju uslove za penziju trebalo bi do kraja decembra ove godine najkasnije da podnesu zahtev PIO Fondu za penzionisanje, a ukoliko do ne urade starosnagranica će biti produžena od naredne godine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija