• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

07.12.2023

06:41

Spas za pacijente! Država za inovativne lekove dala 6,2 milijarde

Hemofarm

Društvo

Spas za pacijente! Država za inovativne lekove dala 6,2 milijarde

Podeli vest

Država je za godinu dana za inovativne lekove uložila čak 6,2 milijarde dinara, što je drastičan skok od 2017. godine kada je uloženo svega 1,4 milijarde, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić!

Na listi su se našla čak 22 inovativna leka za lečenje najtežih bolesti, kaže Škodrićeva, a među njima je i 16 najsavremenijih terapija za onkološke pacijente koji su po prvi put dostupni u Srbiji.

Ogromna ulaganja

Sanja Radojević Škodrić napominje da je to veoma važna vest jer inovativni lekovi omogućavaju drastično bolji kvalitet života i značajno produžavaju život ljudima s teškim hroničnim ili retkim bolestima.

- Važno je da postoji kontinuitet u ulaganju države u nove terapije i medikamente. Pre desetak godina samo 21 inovativni lek bio je dostupan našim građanima, dok su sada 22 stavljena na listu samo u ovoj godini. Ukupno, od 2017. godine, od kada država kontinuirano ulaže u savremene metode lečenja, na raspolaganju je 96 lekova - pet puta više u odnosu na pre deset godina. Do obolelih od najtežih bolesti stižu najsavremenije terapije. U utorak je zasedala Centralna lekarska komisija i na listi lekova RFZO dodate su 22 inovativne terapije. A sjajne vesti su da će se u bolnicama naći za tri-četiri meseca. Oni više nisu samo nada za pacijente, već realnost - navodi ona i otkriva:

- Od toga, 16 su najsavremeniji lekovi za lečenje velikog broja onkoloških oboljenja - za karcinom prostate, karcinom pluća, maligni melanom, kolorektalni karcinom, karcinom jetre i multipli mijelom - maligno oboljenje krvi. Za sve tipove i stadijume karcinoma dojke postoje inovativne terapije, ali i za bolesti za koje do sada nije bila dostupna terapija o trošku RFZO. I dalje smo, nažalost, prva zemlja u Evropi po umiranju od malignih bolesti. I u svetu je poznat porast broja obolelih od malignih bolesti, gotovo epidemija. Zahvaljujući ovim sredstvima uvodimo sve veći broj inovativnih lekova. Sa njima ne možemo da smanjimo broj obolelih, ali mogući su otkrivanje u ranim fazama i maksimalna efikasnost terapije, i time se drastično produžava život i poboljšava njegov kvalitet.

Stiže spas za obolele od multiple skleroze

Šest lekova sa spiska su i terapijska alternativa, navodi Sanja Radojević Škodrić i ističe da su to lekovi za bolesti za koje su i do sada postojale terapije o trošku države.

- Primer je multipla skleroza. Za gotovo sve oblike postoji terapija, ali postoji određen broj pacijenata koji najbolje reaguju upravo na terapijske alternative i one se sada nalaze na listi. To je slučaj i sa psorijazom. I za nju smo na listu stavili terapijsku alternativu - naglašava ona.

Pored inovativnih lekova, država velikim ulaganjima, dodaje direktorka RFZO, nabavlja i opremu.

- Zahvaljujući toj opremi, sve veći broj oboljenja biće otkriven u ranim stadijumima i to će pratiti inovativne terapije. Najvažnije je da se pacijenti na vreme javljaju na kontrole. Država je obezbedila najsavremenije aparate, najsavremenije lekove i to je realnost - napominje naša sagovornica.

Stroge kontrole

Da su to sjajne vesti saglasna je i ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić. Prema njenim rečima, svi ovi lekovi su veoma skupi i vrhunskog kvaliteta.

- Moja dužnost kao ministarke zdravlja u odgovornoj vladi jeste da obezbedim nesmetano lečenje građana, a to se između ostalog postiže i novom regulativom oko uvoza lekova. Ono što moram da istaknem i da svima bude jasno jeste da su kvalitet, efikasnost i bezbednost - neupitni.  Ima pokušaja da se politizuje ova odluka i da se postavlja upitnost kvaliteta lekova. Kao prvo, uvoz je iz  izuzetno ozbiljnih država sa ozbiljnim sistemima kontrola. Zato molim još jednom sve da zbog jeftinih političkih poena ili drugih interesa ne dovode ljude u zabludu. Zdravlje građana nam je na prvom mestu, a mi moramo ići u korak sa svetskom medicinom - ističe prof. dr Grujičić.

Država kupila i najskuplji leka na svetu

Pored inovativnih lekova, država je i nabavila dva najskuplja leka na svetu!
Za decu koja su obolela od teške bolesti, odnosno SMA mišićne atrofije, obezbeđen je najskuplji lek "zolgensma" o trošku države, koji košta 2,5 miliona evra. Takođe, za "decu leptire", koja boluju od bulozne epidemolize, čije je telo prekriveno živim ranama, država je obezbedila gel, koji na godišnjem nivou košta više od 660.000 dolara.

Godina ulaganje

2017-2019. 1,4
2020. 2,8
2022. 5,8
2023. 6,2
*podaci RFZO
*iznosi su u milijardama dinara

Za koje kancere stižu lekovi

* dojka
* prostata
* pluća
* jetra
* maligno oboljenje krvi




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija