• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

12.12.2023

17:43

Virusi haraju Beogradom! Obratite pažnju na ove simptome!

pexsel

Društvo

Virusi haraju Beogradom! Obratite pažnju na ove simptome!

Podeli vest

Prema juče pristiglim podacima, u Beogradu je u protekloj nedelji registrovano 1.485 obolelih od korona virusa, što je gotovo isti broj novoobolelih kao i nedelju dana pre toga. Procenat pozitivnosti je 39,6 odsto, rekla nam je načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Slavica Maris.

Takođe nam je otkrila da je broj obolelih od oboljenja sličnih gripu u porastu, te da ove nedelje ima 478 registrovanih slučajeva. Reč je o porastu od 17,7 odsto u odnosu na poslednju nedelju novembra.

Sa druge strane, u padu je ukupan broj obolelih od respiratornih infekcija, u koje svrstavamo oba spomenuta - i grip i korona virus.

- Na teritoriji Beograda ukupno je prijavljeno 17.822 obolela, što je za 13,3 odsto manje obolelih nego nedelju dana pre toga - rekla je ona.

Navodi da se beleže i respiratorne infekcije kod dece, naročito male, uzrasta do dve godine, te da se simptomi teško razlikuju.

- Grip naglo obara čoveka s nogu, on ima povišenu temperaturu, malaksalost, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, ovi simptomi mogu biti praćeni mučninom i povraćanjem, ali osnovna karakteristika jeste da pacijenta obori s nogu i prikuje ga za krevet - rekla je doktorka.

Foto: Shutterstock

 

Korona virus u najvećem procentu ima blagi tok: curenje iz nosa, temperatura koja ne mora biti visoka, može biti i 37,5, bolovi u grlu, malaksalost, bolovi u leđima. To su najčešći simptomi. Ne smemo zaboratviti na populaciju stariju od 65 godina i osobe koje imaju hronično oboljenje, kojima je oslabljen imunitet, kod njih može doći do teže kliničke slike koja zahteva i hospitalno lečenje", navela je razlike.

Govorila nam je i o velikom kašlju, koji je za razliku od spomenutih - bakterijska infekcija.

- U Beogradu je sa jučerašnjim danom registrovana 241 osoba sa potvrđenom infekcijom od velikog kašlja. Sam početak ove bolesti je sličan kao kod drugih respiratorinih infekcija: curenje iz nosa, povišena temperatura, bolovi u mišićima - to su opšti simptomi, karakteristični i za druge respiratorne infekcije - i kašalj -kaže ona.

Ono što ga odvaja, jeste da kašalj vrlo drugo traje, a za svaki duži od dve nedelje možemo posumnjati da se radi o velikom kašlju. Javljaju se napadi, naročito je izražen noću, i imamo zacenjivanje, koje može biti praćeno i povraćanjem. Kod male dece, kod beba, može izazvati i konvulzije, ali i komplikacije u vidu pneumonije i upala srednjeg uha. Leči se antibioticima", objašnjava.

Foto: Freepik.com

 

Dodaje da "smo u jeku", te da je broj obolelih u Beogradu veliki.

- Realni broj obolelih je veći, s obzirom na to da u svakom domaćinstvu sem potvrđenog slučaja imamo još nekoga ko kašlje već duži period - ističe doktorka.

Koje su mere zaštite

Ukupni broj obolelih od respiratornih infekcija, kao što se na onovu brojeva vidi, višestruko je veći od broja obolelih od gripa i korone.

- Ne znamo šta je u ovom ukupnom broju, jer se ne testiraju- kaže doktorka, navodeći da je najvažnije da se pacijent leči.

Foto: Freepik.com

 

U vezi sa merama prevencije, kaže da su iste.

- Za sve respiratorne infekcije možemo da kažemo: izbegavati provođenje vremena sa obolelim osobama, češće provetravanje prostorija, održavanje socijalne distance i redovno pranje ruku. Na sve ovo, potrebno je jačanje imuniteta adekvatnom ishranom, uzimanjem dovoljno vitamina, voća i povrća, ali isto tako probiotika. Značajan je i u prevenciji crevnih zaraznih bolesti, ali i za opšte jačanje imuniteta. - zaključuje doktorka. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija