• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Informer

14.12.2023

06:52

Od Beograda do Zrenjanina za 30 minuta! Počela izgradnja novog autoputa na severu zemlje! (FOTO)

printscreen

Društvo

Od Beograda do Zrenjanina za 30 minuta! Počela izgradnja novog autoputa na severu zemlje! (FOTO)

Podeli vest

Srbija će uskoro dobiti još jednu modernu saobraćajnicu, s obzirom da je počela izgradnja autoputa Beograd - Zrenjanin - Novi Sad. Kada ovaj put od 105, 4 kilometara bude završen, od Beograda do Zrenjanja putovaće se pola sata, a od Zrenjanina do Novog Sada 15 minuta!

Poslednjih 5,5 kilometara gradiće se brza saobraćajnica. Prema planu izgradnja obuhvata deonice od Beograda do Zrenjanina, dužine 67,66 kilometara, i od Zrenjanina do Novog Sada, dužine 37,74 kilometra. Izvođač radova je kineska kompanija "Šandong" a ukupna vrednost investicije je oko 1,5 milijarde.

Na trasi autoputa planirana je izgradnja četiri velika mosta (dva preko Tamiša, most preko Begeja i most preko Tise) i četiri mosta preko kanala, kao i 20 nadvožnjaka i sedam podvožnjaka. Projektovana brzina je 130 kilometara na čas na autoputu, odnosno 100 na delu brze saobraćajnice.

Foto: Informer DN

 

Dobra povezanost

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je početku radova na izgradnji saobraćajnice.  

- Izgradnjom ovog puta omogućićemo da ljudi koji žive u Zrenjanju i okolnim opštinama budu još bolje saobraćajno povezani sa Beogradom i Novim Sadom. Od Beograda do Zrenjanina stizaće se za 30 minuta, a od Zrenjanina do Novog Sada za svega 15 minuta. Ovo je mnogo važno za celu Srbiju, jer gde god se izgradi put ili pruga dolaze investicije i razvija se turizam - napomenuo je ministar.

Sve o novom autoputu

* dužina 105,4 km
* poslednjih 5,5 km biće brza saobraćajnica
* izvođač kineska kompanija "Šandong"
* vrednost ugovora oko 1,5 milijarde evra
* 4 mosta
* 20 nadvožnjaka

On je poručio da ovaj autoput znači život za Banat, i njegovu vezu sa Beogradom i Novim Sadom.

- Ako pogledamo sve puteve i saobraćajnice koje se rade u Srbiji, možemo da konstatujemo da je Banat bio veoma zapostavljen što se tiče železničkog i drumskog saobraćaja - rekao je Vesić.

Rasterećenje saobraćaja

Prema njegovim rečima, sprema se izgradnja mosta na Adi Huji gde će se prirodno sliti saobraćaj sa autoputa Beograd-Zrenjanin.

- Ko dolazi iz Zrenjanina neće morati da ulazi u Beograd, nego će moći da ide prema Nišu ili Šidu veoma lako, što će rasteretiti Pančevački most. U međuvremenu počinjemo da gradimo još jedan most na Dunavu kod Vinče - poručio je on.

Uz ministra Vesića, početku izgradnje prisustvovali su i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kineski ambasador Li Ming i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić.

Počela i gradnja "Smajlija"

 Ministar Goran Vesić najavio je juče da je počela i izgradnja brze saobraćajnice "Osmeh Srbije" - od Bačkog brega do Srpske Crnje, duga 186 kilometara.
- To će biti najduža brza saobraćajnica koju imamo. Spojićemo Bački breg, Sombor, Kulu, Vrbas, Srbobran, Bečej, Novi Bečej, Kikindu i Srpsku Crnju. To je pravi način da privredno oživimo i saobraćajno povežemo sever Srbije, Vojvodine, Bačku i Banat - rekao je Vesić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)
Live TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)

Udarna tema u svim svetskim medijima jeste pad helikoptera iranskog predsednika. Pojavljuje se veliki broj dezinformacija. Predsednik nije bio sam. Postojala su još dva helikoptera sa ministrima. Da li je predsednik Irana još uvek živ ili nije? Gosti "Info večeri" bili su Dragan Vasiljković, iz fondacije Kapetan Dragan, kao i profesor dr Miloje Pršić, pukovnik u penziji.

19.05.2024

21:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!
Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!

Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić dvogodišnje devojčice iz Bora koja je nestala 26. marta u mestu Banjsko Polje, dok je bila pod nadzorom majke, Dejan Dragijević iz Zlota i Srđan Janković iz Luke, za koje je utvrđeno deset dana kasnije da su devojčicu udarili službenim kolima tamošnjeg vodovoda, a potom je udavili, bili su na psihijatrijskom veštačenju u bolnici u okviru Centralnog zatvora u Beogradu.

19.05.2024

20:53

Sport

Planeta

Rusija ponudila pomoć Iranu! "Pažljivo pratimo"
Planeta

Rusija ponudila pomoć Iranu! "Pažljivo pratimo"

Rusija je spremna da pruži pomoć u potrazi za helikopterom u kojem se nalazio predsednik Irana i istrazi uzroka incidenta, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za Sputnjik.

19.05.2024

22:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12