• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

17.12.2023

13:15

Lekari upozoravaju na "bezazlene" lekove: Suplementi mogu biti i štetni! Evo kako se pravilno koriste!

Shutterstock

Društvo

Lekari upozoravaju na "bezazlene" lekove: Suplementi mogu biti i štetni! Evo kako se pravilno koriste!

Podeli vest

Ubrzani životni tempo dovodi do toga da mnogi od nas ne uspevaju da ishranom unose vitamine u dovoljnim količinama, a kada tome dodamo aktuelne virusne i respiratorne infekcije jasno je zašto većina poseže za suplementima.

Suplementi su nešto o čemu uglavnom razmišljamo kada se razbolimo. Zima je tu, iako uz varljive temperaturne razlike, a sa njom i aktuelna sezona virusnih infekcija.

Uzimanje vitaminskih suplemenata dodatna je podrška našem odbrambenom sistemu, ali se o dozama mora voditi računa, upozoravaju lekari.

- Suplementacija jeste uvek dobrodošla ako je pametno korsitimo, šta to znači pametno koristimo? Da se zaista držimo doziranog i preporučenog uputstva prema dnevnoj dozi unosa, što često ljudi greše i uzimaju nekada suplemente, pogotovo u tom akutnom periodu infekcije u nekoj duploj dozi misleći da će ih to izlečiti ili pomoći - kaže dr Sanja Gluščević, lekarka opšte prakse Doma zdravlja Palilula.

Foto: Informer

 

Pre unosa suplemenata savetuje se prvo uravnotežena i vitaminska ishrana, topli napici i umerena fizička aktivnost.

Vitamin D, vitamin C u tim nekim periodima infekcije je dobro uneti. Vitamin D, s obzirom na to da je zima, ima manje sunca, pogotovo kod starijih pacijenata nije škodljiv, ali opet kažem, uz savet sa svojim lekarom je najsigurnije i najbezbednije za pacijente uzimati te vitamine - kaže dr Sanja Gluščević.

Poseban oprez kad su deca u pitanju

A kada su deca u pitanju posebnu pažnju treba usmeriti na izgradnju imunog sistema, savetuju pedijatri.

- Prevencija se sprovodi od samog rođenja. Neophodno je za svako dete obezbediti dobre uslove života, raznovrsnu ishranu, za stariju decu svakako dovoljno fizičke aktivnosti i dovoljno sna. Što se tiče suplemenata, oni mogu kratkotrajno pomoću u nekim akutnim stanjima, ali ih zaista ne treba uzimati na svoju ruku i ne treba ih uzimati na duže staze - kaže dr Tatjana Jovanović specijalista pedijatrije.

Foto: Shutterstock

 

Napominje, uvek je bolja iskoristljivost vitamina iz namirnica nego što je iz suplemenata budući da je reč o sintetičkim preparatima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija