• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K1

18.12.2023

10:40

Crna statistika: 70% obolelih rak pluća otkrije tek kad su šanse za izlečenje minimalne, ovo je najveći problem

printscreen

Društvo

Crna statistika: 70% obolelih rak pluća otkrije tek kad su šanse za izlečenje minimalne, ovo je najveći problem

Podeli vest

Srbija zauzima prvo mesto u Evropi po stopi smrtnosti od raka pluća.

Pulmolog i zamenik direktora za pulmologiju KBC Srbija, dr Spasoje Popević objašnjava koji je uzrok velikog broja obolelih od raka pluća u našoj zemlji i da li je moguće izlečiti se. 

Rak pluća otkrivamo oko 70 odsto u četvrtom stadijumu bolesti, kada je bolest već uznapredovala i kada su mogućnosti izlečenja minimalne. Problem je u tome što u plućima nema živaca koji prenose bol. Tumor može vrlo dugo rasti u plućima i ne pokazivati nikakve simptome. Kada tumor pokaže neke simptome i znakove, a to su najčešće kašalj, stezanje u grudima, bol, iskašljavanje, pa i iskašljavanje krvi – što je obično dramatičan znak koji dovodi pacijenta kod lekara - rekao je on.

Kako je objasnio, to je istovremeno i znak da je tumor zahvatio i neke veće disajne puteve i da je već u odmaklom stadijumu.

- Ljudi često ne znaju da imaju tumor, dok ih simptomi, koji nisu znaci iz pluća, mogu uputiti na probleme u drugim organima. Na primer, često se dešava da pacijenta dovedu u Urgentni centar s oduzetostu jedne polovine tela i nemogućnošću govora. Kada se uradi CT, svi sumnjaju da je u pitanju šlog, ali otkrije se da su metastaze u mozgu. Nekada se bolest inicijalno prezentuje kao metastatska - kazao je dr Popević i istakao da je pandemija Kovida donela i jednu pozitivnu stvar: 

-  Kovid nam je doneo mnogo toga negativnog, ali u toj čitavoj negativnoj situaciji, bila je i jedna pozitivna stvar. Svako ko se nakašljao je dobio snimak pluća, a mnogi i CT. Zahvaljujući tome, kod dosta pacijenata smo tokom kovida otkrili da imaju rak pluća u ranom stadijumu. Ti pacijenti su operisani i sada su dobro. Ideja je da se uvede skrining na teritoriji cele Srbije za rak pluća i to za rizične grupe: pušači preko 50 godina, koji puše više od jedne kutije dnevno, plan je da se upućuju u našu ustanovu ili mrežu ustanova, koje će se time baviti i gde će se raditi posebna vrsta skenera, koja se zove niskodozni CT.  To će biti metoda kojom će se tumori pluća otkriti u ranoj fazi i kada su praktično izlečivi.

Doktor je napomenuo da pušači najviše oboljevaju od karcinoma pluća

- Mi imamo najveći broj pušača među obolelima. Postoje vrste raka pluća koje su zavisne od pušenje i one za koje nije dokazana povezanost sa pušenjem.  Pušači mnogo češće oboljevaju od raka pluća i naša stopa oboljevanja među najvišima u svetu. Muškarci češće oboljevaju. U svetu je krenula kampanja protiv pušenja i sve je manje pušača. Međutim, onda se povećava udeo žena nepušača sa jednim određenim tipom  karcinoma koji se zove adeno karcinom, to je žlezdani tip tumora. Nemamo još uvek jasno objašnjenje zašto je to tako.  Primetili smo i u našoj populaciji, da se granica oboljevanja pomera ka sve mlađem životnom dobu - rekao je doktor Popević i objasnio koje metode lečenja postoje: 

- Sve zavisi od stadijuma bolesti i opšteg stanja pacijenta. U prvom i drugom stadijumu, najefikasnije je primeniti operativno lečenje. U kasnijim stadijumima, kada je bolest lokalno proširena ili u četvrtom stadijumu kada se proširila van grudnog koša, odnosno kada je prisutna metastatska bolest, koristimo hemoterapiju. Takođe, može se primeniti i zračna terapija, kao i najnovija imuno terapija. Ova vrsta terapije dostupna je kod nas i koristi se i u svetu, uz pokrivanje troškova od strane RFZO-a.

On je objasnio i na koji način se određuje da li će pacijent biti podvrgnut inovativnom metodom lečenja.

Nova terapija nije za sve pacijente. Zato je najvažnije da se uspostavi prava dijagnoza. U plućima ima oko 17 vrsta i podvrsta malignih tumora i svaki se leči na drugačiji način. Moramo da uzmemo uzorak tkriva i da ga pošaljemo na analizu, to najčešće bude bronhoskopija i onda se uradi nešto kao lična karta tumora. Na osnovu toga možemo da procenimo na koju vrstu tumora je osetljiv, i gde ti inovativni lekovi neće imati efekta. Rezultati su izuzetno dobri sa novom metodom, jer imamo pacijente u četvrtom stadijumu koji žive i do pet godina, što je pre uvođenja ove terapije bilo nezamislivo - dodao je doktor Popević. 

Dr Popević je istakao da je skrinig samo jedan deo preventive.

-  Klinika za plumologiju je pri kraju izrade projekta skrininga raka pluća u Srbiji i nadamo se da kada prođe sva ta regulatorna tela da ćemo u toku iduće godine početi sa tim. Imamo sve neohodno, kako bismo mogli da radimo. Skrining je jedna stvar, ali ono što je najvažnije je prestanak pušenja. To je nešto sa čim treba raditi još od predškolskog uzrasta. Treba jasno prikazati koje su štete od pušenja. Ono ne izaziva samo rak pluća, već i hronični bronhitis, obboljenja srca i krvnih sudova, rak jednjaka, grla.  Nikotinizam spada u bolesti i zavisnosti - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija