• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Matijašević

19.12.2023

07:05

Crna statistika: Srbija prva u Evropi po smrtnosti od ove opake bolesti! Postoji rešenje - Terapija je dostupna našim pacijentima!

Shutterstock

Društvo

Crna statistika: Srbija prva u Evropi po smrtnosti od ove opake bolesti! Postoji rešenje - Terapija je dostupna našim pacijentima!

Podeli vest

Od raka pluća u Srbiji svake godine oboli oko 7.000 ljudi, dok više od 5.000 izgubi bitku sa opakom bolešću! Zbog ove crne statistike Srbija je na prvom mestu u Evropi po broju preminulih od ovog karcinoma.

Kancer pluća je, kažu lekari, u velikom broju slučajeva izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, pogotovo danas kada je država obezbedila najsavremenije, inovativne lekove.

Lekari zato pozivaju na skrining preglede i redovne kontrole kako bi se ova jeziva statistika promenila.

Fatalne posledice

Pulmolog i zamenik direktora za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije dr Spasoje Popević upozorava da ovaj kancer uzima maha i da je sve više mladih među obolelima.

- Rak pluća kod 70 odsto pacijenata otkrivamo tek u četvrtom stadijumu bolesti, kada je bolest već uznapredovala i kada su mogućnosti izlečenja minimalne. Problem je u tome što u plućima nema živaca koji prenose bol. Tumor može vrlo dugo da rase u plućima i da ne pokazuje nikakve simptome. Kada tumor pokaže neke simptome i znakove, a to su najčešće kašalj, stezanje u grudima, bol, iskašljavanje, pa i iskašljavanje krvi - što je obično znak koji dovodi pacijenta kod lekara, tada je, nažalost, kasno - napominje dr Popević.

Prema njegovim rečima, pušenje je glavni uzrok ove opasne bolesti.

- Mi imamo najveći broj pušača među obolelima. Oni mnogo češće obolevaju od raka pluća i naša stopa obolevanja među najvišima je u svetu. Muškarci češće obolevaju. Isto tako primetili smo i u našoj populaciji da se granica obolevanja pomera ka sve mlađem životnom dobu - navodi naš sagovornik.

Foto: Shutterstock

 

Država obezbedila spas za obolele

Od 22 nova leka na listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) čak 17 su za onkološke pacijente, a između ostalog, i za one obolele od kancera pluća.
Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić upozorava da smo i dalje prva zemlja u Evropi po umiranju od malignih bolesti.
- I u svetu je poznat porast broja obolelih od malignih bolesti, gotovo je epidemija. Zahvaljujući ovim sredstvima uvodimo sve veći broj inovativnih lekova kojim ne možemo da smanjimo broj obolelih, ali možemo da otkrivamo bolest u ranim fazama, da se postigne maksimalna efikasnost terapije i time se drastično produžava život i poboljšava njegov kvalitet. Najvažnije je da se pacijenti na vreme javljaju na kontrole. Država je obezbedila najsavremenije aparate, najsavremenije lekove i ovo je realnost - kaže Radojević Škodrić.

Na pitanje kako se leči ovaj kancer i šta je našim pacijentima sve dostupno od terapije odgovara:

- Sve zavisi od stadijuma bolesti i opšteg stanja pacijenta. U prvom i drugom stadijumu najefikasnije je primeniti operativno lečenje. U kasnijim stadijumima, kada je bolest lokalno proširena ili u četvrtom stadijumu, kada se proširila van grudnog koša, odnosno kada je prisutna metastatska bolest, koristimo hemioterapiju. Takođe, može se primeniti i zračna terapija, kao i najnovija imuno terapija. Ova vrsta terapije dostupna je kod nas i koristi se i u svetu, uz pokrivanje troškova od strane RFZO. Svakako, nova terapija nije za sve pacijente. Zato je najvažnije da se uspostavi prava dijagnoza i urade sve potrebne analize. Rezultati su izuzetno dobri sa novom metodom, jer imamo pacijente u četvrtom stadijumu koji žive i do pet godina duže, što je pre uvođenja ove terapije bilo nezamislivo.

Foto: Shutterstock

 

Broj obolelih žena povećao se za 55 odsto

Prema podacima Instituta za plućne bolesti Vojvodine, prosek starosti lečenih pacijenata od karcinoma pluća jeste 64 godine. Najmlađa osoba obolela od raka pluća imala je 21 godinu, a najstarija 94 godine.
- Statistika pokazuje da se ukupan broj obolelih povećao za 12 odsto, a broj obolelih žena za 55 odsto. Tome je svakako doprinelo i što veliki broj građana, gotovo 40 odsto, puši. Rak pluća je u velikom broju slučajeva izlečiv ukoliko se otkrije na vreme. Ukoliko se tumor odstrani u ranom stadijumu, petogodišnje preživljavanje je od 66 do 82 odsto. Svesni smo da je rešenje za smanjenje smrtnosti rano otkrivanje raka pluća i zato smo i pokrenuli skrining - ističe dr Goran Stojanović, upravnik Klinike za pulmološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

Skrining je spas

Sa njim je saglasna i Olja Ćorović iz Udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim plućima". Prema njenim rečima, ovaj kancer postao je gotovo javno zdravstveni problem,

- Godišnje izgubimo oko 5.000 ljudi zbog ove bolesti, a oko 7.000 oboli. Praktično, dnevno oboli skoro 20 novih pacijenata, a čak oko 13 izgubi bitku sa karcinomom pluća. Zato je potrebno da skrining program preraste u nacionalnu strategiju države. Skrining ima dodatni značaj jer omogućava rano otkrivanje raka pluća svima koji su u riziku, što je preduslov za bolje ishode lečenja. Pored prevencije i skrininga, kao udruženje, zalažemo se i za što kvalitetnije lečenje jer pomoću savremenih terapija koje se u Srbiji dobijaju o trošku osiguranja rak pluća više ne mora biti smrtonosna već sve više hronična bolest - smatra Ćorović.

Simptomi bolesti

* kašalj
* stezanje u grudima
* bol
* iskašljavanje krvi

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Lekari apeluju na muškarce: Od ovog raka obole već sa 25 godina, ugroženi i dečaci u pubertetu, jedan simptom ključan
Društvo

Lekari apeluju na muškarce: Od ovog raka obole već sa 25 godina, ugroženi i dečaci u pubertetu, jedan simptom ključan

Srbija je na prvom mestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti, a na 18. mestu po učestalosti obolevanja. Godišnje novoobolelih bude oko 40.000, a 7.000 pacijenata operiše se na Klinici za onkološku hirurgiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, upozorava Ivan Marković, direktor Klinike za onkološku hirurgiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije

23.11.2023

11:00

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija