• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.01.2024

10:06

Ostalo je još malo za prijavu! Ovi đaci će dok uče i da rade, a čim završe školu imaju zagarantovan posao!

PIXELL

Društvo

Ostalo je još malo za prijavu! Ovi đaci će dok uče i da rade, a čim završe školu imaju zagarantovan posao!

Podeli vest

Privredna komora Srbije poziva sve zainteresovane poslodavce da se do 15. januara prijave za realizaciju dualnog modela obrazovanja za neki od čak 83 obrazovna profila koji su u ponudi za školsku 2024/2025. godinu.

- Dualno obrazovanje, kao model srednjeg stručnog obrazovanja u kome učenici stiču znanja i veštine na dva mesta - u školi i kod poslodavca, u realnom radnom okruženju, zasnovano je na potrebama privrede. Ono predstavlja model dugoročnog ulaganja u buduće kadrove, a cilj je da po završetku formalnog obrazovanja učenici budu osposobljeni da odgovore zahtevima privrede i aktivno se uključe u radne procese. Na ovaj način smanjuje se jaz koji postoji između ponude i potražnje na tržištu rada - kaže Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije.

- Privredna komora Srbije tradicionalno u ovom periodu godine intenzivno radi na prikupljanju potreba privrede za kadrovima. U toku je poziv za sve zainteresovane poslodavce koji žele da se uključe u realizaciju dualnog modela obrazovanja. Poslodavci iskazuju potrebe za učenicima različitih obrazovnih profila putem specijalizovanog veb portala dualnog obrazovanja (portal.dualnoobrazovanje.rs). Zainteresovani poslodavci imaju mogućnost da do 15. januara podnesu Izjave o spremnosti za realizaciju dualnog modela obrazovanja za 83 obrazovna profila koji su u ponudi za školsku 2024/2025 - objašnjava Kovačević.

Među njima se nalazi i 10 novih, a kao oni za kojima postoji velika potreba na tržištu rada izdvajaju se vozač motornih vozila, tehničar elektronike i automatike, elektrotehničar za elektroniku na vozilima i dr. Na bazi potreba privrede kroz institucionalno pratnerstvo i saradnju Ministarstva prosvete i Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Srbije biće kreiran Plan upisa u srednje škole za narednu školsku godinu.

Foto: Rina.rs

 

Mogućnost finansijske podrške

Prvi put otkada je dualni model obrazovanja zaživeo u Srbiji, predviđena je mogućnost finansijske podrške školama i privredi na osnovu Uredbe koju donosi Vlada Srbije za svaku školsku godinu.

Od školske 2026/2027. godine, kako ističe, predviđeno je da minimum 60 odsto ukupnog broja časova stručnih predmeta u trogodišnjim profilima bude realizovano u kompanijama, odnosno 40 procenata u četvorogodišnjim obrazovnim profilima.

U planu razvoj kompletno dualnih obrazovnih profila

U narednih deset godina očekuju se izazovi na polju dualnog obrazovanja u pogledu razvoja kompletno dualnih obrazovnih profila, na čemu Privredna komora Srbije radi sa partnerskim institucijama: Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Austrijska razvojna agencija i Austrijski institut za razvoj obrazovanja, u okviru projekta Dualno srednje stručno obrazovanje, koji finansiraju Austrijska razvojna agencija (ADA) i Švajcarska agencija za međunarodnu saradnju (SDC).

Podseća da je u proteklih deset godina dualno obrazovanje u Srbiji ostvarilo značajne rezultate, o čemu svedoče i brojke - 950 kompanija koje pružaju mesta za izvođenje učenja kroz rad za oko 16.000 učenika u realizaciji 73 obrazovna profila, a u saradnji sa 186 škola.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija