• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: PR

13.01.2024

09:00

Fokusi NIS-a u 2024. godini

NIS

Društvo

Fokusi NIS-a u 2024. godini

Podeli vest

I u 2024. godini NIS će nastaviti sa realizacijom ambicioznog investicionog programa u svim segmentima biznisa, uključujući i dalju sinergiju sa petrohemijskim kompleksom. Biznis planom za 2024. godinu koji je usvojen na sednici Odbora direktora NIS-a planirane su investicije u iznosu od 59,7 milijardi dinara, što je jedan od najobimnijih investicionih programa od 2009. godine.

Osnovni prioritet NIS-a u ovoj godini, po Biznis planu, jeste obezbeđivanje stabilnog poslovanja i realizacija ključnih projekata u veoma promenljivom makroekonomskom okruženju. U tom cilju fokusi NIS-a za 2024. godinu biće stabilno snabdevanje tržišta, održavanje stabilnog nivoa proizvodnje nafte i gasa, pripremljenost za različite scenarije makro parametara i sprovođenje ambicioznog investicionog programa.

U oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, fokus NIS-a biće realizacija programa bušenja u Srbiji i očuvanje visoke efikasnosti aktiviranja novih bušotina. Takođe, planirano je puštanje u rad dve male elektrane na poljima Banatsko Miloševo i Srpska Crnja sa ciljem monetizacije preostalih rezervi gasa.

Kada je reč o oblasti prerade sirove nafte i poluproizvoda, pored remonta u Rafineriji nafte Pančevo, planiran je niz drugih projekata kojim će rad prerađivačkog kompleksa kompanije biti dodatno unapređen. Pored toga u planu je rekonstrukcija industrijskog koloseka u Rafineriji, realizacija projekata u cilju povećanja operativne efikasnosti prerađivačkih postrojenja i sprovođenje dalje digitalizacije.

Dalji razvoj i modernizacija maloprodajne mreže u fokusu je NIS-a u oblasti prometa. To pre svega znači izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih benzinskih stanica kompanije, u skladu sa najsavremenijim trendovim u toj oblasti. Pored toga, NIS će nastaviti sa realizacijom digitalnih projekata koji unapređuju iskustvo naših potrošača. Od kapitalnih projekata u ovoj oblasti tokom 2024. godine planirana je i rekonstrukcija naftnih baza u Nišu i Novom Sadu.

Takođe će biti nastavljena i energetska tranzicija kompanije pa će osnovni fokus Bloka „Energetika“ biti dalja izgradnja fotonaponskih solarnih elektrana na benzinskim stanicama i drugim objektima kompanije. Takođe, planirani su i projekti za jačanje energetske efikasnosti i smanjenja emisija i utilizacije CO 2. Važno je napomenuti da planirani projekti NIS-a uzimaju u obzir prioritet energetske tranzicije u Srbiji, te kompanija planira realizaciju projekata koji će, između ostalog, pomoći u postizanju ciljeva smanjenja emisije ugljenika na nivou Pariskog sporazuma.

Kada je reč o petrohemijskom sektoru, NIS će nastaviti sa modernizacijom postrojenja u Petrohemiji i pripremama za izgradnju novih kapaciteta za proizvodnju polipropilena. 

Među prioritetima NIS-a je i dalje povećanje bezbednosti zaposlenih i svih drugih na lokacijama kompanije sve do cilja 0 – radnih procesa bez povreda. I u 2024. godini NIS će ostati posvećen digitalizaciji kompanije na svim nivoima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija