• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

17.01.2024

19:34

Velika stimulacija! Stipendije za one koji studiraju nastavnička zanimanja

V.N.

Društvo

Velika stimulacija! Stipendije za one koji studiraju nastavnička zanimanja

Podeli vest

I ova školska godina koja je počela pre četiri meseca podsetila je na problem u mnogim osnovnim i srednjim školama – nedostatak profesorskog kadra za značajan broj školskih predmeta.

Prethodna 2022/2023. školska godina je, prema proceni nadležnih, bila jedna od najtežih u poslednje vreme, jer su u Srbiji nedostajali profesori i nastavnici matematike, fizike i hemije, ali i informatike, engleskog, srpskog jezika i književnosti, kao i nemačkog jezika.

Zbog toga su Prirodno-matematički i Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu odlučili da zajedno sa Ministarstvom prosvete stipendiraju one studente koji odluče da se školuju na nastavničkim smerovima.

Time bi se, kako je rečeno, rešio problem nedostatka profesorskog kadra od naročitog značaja za obrazovni sistem, o čemu je naš list više puta pisao. Stipendije će dobiti studenti drugih godina studija na budžetu deficitarnih zvanja i profila, a novčani podsticaj će biti oko 19.800 dinara.

Stipendije su namenjene i zainteresovanim akademcima fakulteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici.

Koliko je stanje u mnogim obrazovnim ustanovama alarmantno govore brojevi upisanih na fakultete prošlog juna i septembra. Daleko od očekivanja bilo je manje studenata koji su upisali prirodno-matematičke fakultete, informatiku i računarstvo, Filološki i studije fizike.

Resorno ministarstvo je potvrdilo da će stipendije u Beogradu dobiti studenti Matematičkog i Filološkog fakulteta, kao i za bilo koji studijski program na Fizičkom fakultetu. Na Univerzitetu u Novom Sadu stipendiraće se studenti Prirodno-matematičkog i Filozofskog fakulteta.

U Kragujevcu su stipendije namenjene za Prirodno-matematički, Filološko-umetnički fakultet, a za Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici za Prirodno-matematički i Filozofski fakultet. Stipendije će dobiti i studenti na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Po završetku studija obaveza je prihvatanje posla u školama u Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!
Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!

Izraelski kanal 12 objavio je večeras da se u Izraelu veruje da je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u večerašnjem napadu izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na, kako se navodi, podzemnu komandnu bazu Hezbolaha u Bejrutu.

27.09.2024

22:24

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija