• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.01.2024

16:32

"Deca kasne u razvoju" Iz godine u godinu studentima sve niži IQ: Šta nam to "zaglupljuje" mlade?

Tanjug

Društvo

"Deca kasne u razvoju" Iz godine u godinu studentima sve niži IQ: Šta nam to "zaglupljuje" mlade?

Podeli vest

Istorijski podaci ukazuju da je prosečan IQ studenata u prošlom veku varirao između 115 i 130, dok se danas ova kategorija mladih ljudi nažalost ne može pohvaliti takvim rezultatima. Da li je za sve kriva veštačka inteligencija?!

U naučnom magazinu "Frontiers in Psychology" stručnjaci iz oblasti ljudske inteligencije sa kanadskog univerziteta objavili su ove zapanjujuće rezultate ne krijući svoju zabrinuti za budućnost planete.

Bivši direktor matematičke gimnazije, Srđan Ognjanović smatra da je današnji svet potpuno okrenut veštačkoj inteligenciji i olakšavanju svakodnevnice, što dovodi do toga da deca kasne u razvoju.

- Ja naravno nisam stručnjak, ali ovako iz svakodnevnog života pratim događanja i kod nas i u svetu i otprilike bih mogao da se složim da je današnji svet okrenut prema veštačkoj inteligenciji, prema automatizaciji, "olakšavanju života", a s druge strane to dovodi do toga da deca kasne u razvoju, da mnogo više vremena posvećuju nebitnim stvarima kao što su videoigrice i da zbog toga zaostaju. Takođe sam čitao jedno istraživanje koje je govorilo o tome zašto su dalekoistočni narodi, Japanci, Kinezi, Korejci, zašto su oni uspešniji od Evropljana? Pa upravo zato što imaju jako komplikovano pismo, što deca treba da se mnogo namuče da uopšte nauče da čitaju i pišu. A to je kod nas sve pojednostavljeno i uprošćeno. Dakle, da bi se nešto postiglo, da bi se napredovalo, treba malo i da se pomuči - rekao je Ognjanović.

Foto: Printskreen

 

Prosečne vrednosti IQ opadaju 0,2 poena godišnje

Kanadski univerzitet objavio je naučnu studiju u kojoj tvrde da je prosečan kvocijent inteligencije studenata daleko niži, 102, od koeficijenta iz prošlog veka koji je varirao između 115 i 130, te da prosečne vrednosti IQ-a merene na ovoj kategoriji stanovništva godišnje opadaju za 0,2 poena.

- Iskreno da kažem, pitanje je koliko je naučno ispravno rađeno to istraživanje. Ono što bih mogla da dodam, to je da je obrazovanje danas u suštini prilagođeno generaciji u kojoj smo mi rasli. Deca koja su sada na fakultetu su rasla u potpuno drugačijim okolnostima. To su neka deca koja su rođena 2000. godine. Oni su već imali visoku tehnologiju svakog trenutka u svojim rukama i drugačije su se razvijali, mnogo više informacija dobijali u svakom trenutku u odnosu na naše detinjstvo. I na drugi način se njihov mozak razvijao - rekla je Aleksandra Borović, predsednica MENSA Srbija.

Foto: Printskreen

 

Ona dodaje, budući da su usmerena na tu visoku tehnologiju, deca manje razgovaraju, manje se kreću.

To su neki trendovi koje ne možemo poreći. I to sve dovodi do toga da se jednostavno drugačije formiraju. Po mom mišljenju, možda nije dobro rečeno, oni su manje pametni od svojih roditelja, možda su manje uspešni u ovom sistemu obrazovanja. Za IQ ne mogu da tvrdim kako je dobijen taj rezultat, kako su oni procenili - rekla je Borović gostujući na Prva TV.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija