• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rina.rs

30.01.2024

17:02

Kada on zatvori tezgu, ovo zanimanje otići će u zaborav! Poslednji čovek koji se bavi ovim biznisom u Beogradu! (FOTO)

RINA

Društvo

Kada on zatvori tezgu, ovo zanimanje otići će u zaborav! Poslednji čovek koji se bavi ovim biznisom u Beogradu! (FOTO)

Podeli vest

U samom centru srpske prestonice, na Trgu Republike Mustafa Mehmedović - Mujo otvorio je sebi radno mesto. On je jedan od poslednjih čistača cipela u Srbiji, a preko njegovih ruku za sve ovo vreme prošlo je na hiljade pari obuće.

Pre 40 godina otvorio je firmu čija je osnovna delatnost bila glancanje cipela, i od tada bez zastoja radi punom parom.

Uspeo je da se od ovog posla na beogradskoj kaldrmi skući, odškoluje decu i obezbedi sigurnu budućnost. Jedini prekid i vreme za godišnji odmor mu je od jula do avgusta, jer mu tokom tog letnjeg peroda papuče unose pometnju u biznis, priča uz osmeh ovaj Beograđanin i otkriva male tajne svog zanata.

- Svaka mušterija kada stavi cipelu na postolje, vidim odmah da li je potrebno pranje ili samo čišćenje. Zatim skidam prašinu sa cipela i onda se stavlja malin, poliranje i na kraju sledi glancanje. Potraje sve ukupno od 5 do 7 minuta. Pojedine mušterije imaju i posebne zahteve prilikom sredjivanja, ali ono što je caka ovog posla jeste koji malin koristite - kazao je Mujo.

Foto: RINA.RS

 

Da svoj posao radi dobro, kvalitetno i pošteno najbolje govore mušterije koje godinama unazad dolaze upravo da im Mujo očisti cipele.

- Počeo sam da čistim cipele kod Mujovog oca još od davne 1968. godine kada sam imao svega 20 godina, sada imam 78 i nikada nisam prekinuo tradiciju. Jer smatram da je jako bitno imati čiste cipele, devojke prvo gledaju obuću pa onda sve ostalo - priča Mujova stalna mušterija.

Brojna poznata lica dolazila su na Trg Republike baš iz jednog razloga - da im obuća zasija posle Mujinog tretmana.

- Sve što je vredelo u Beogradu, dolazilo je kod mene. Glumci, sportski radnici, pa i političari. U najdražem sećanju mi je ostao Pavle Vujisić koji je voleo da mu se nanese malina dovoljno da ne propušta vodu, ali svraćali su i Petar Kralj, Gidra Bojanić i mnogi drugi - priča Mehmedović.

On dodaje da poštenim radom može da se zaradi, a dobar primer je i on sam.

- Uspeo sam da odškolujem dvoje dece, koji su fakultetski obrazovani, a dobio sam i unučad. Obezbeo sam krov na glavom za moju porodicu i ono što mi je bitno da je sve prema državi izmireno - zaključuje Mujo.

Ovaj vredni čovek samo još jednom pokazuje da časno i pošteno zarađen dinar ima najveću vrednost. Međutim, uprkos tome čistača cipela na ulicama gčavnog grada sve je manje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija