• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.02.2024

15:47

Lekari uputili pozive roditeljima da vakcinišu decu! U protivnom sledi ovo!

Shutterstock

Društvo

Lekari uputili pozive roditeljima da vakcinišu decu! U protivnom sledi ovo!

Podeli vest

Vakcinacija dece protiv difterije, tetanusa, dečje paralize i pertussisa odnosno velikog kašlja je jedini način da se spreči pojava davno iskorenjenih bolesti.

Čak trećina dece u Pirotu u prvi razred polazi bez ove vakcine i bez prve revakcine protiv malih boginja, rubeole i zaušaka, iako su obavezne. Lekari Školskog dispanzera uputili su pozive roditeljima koji nisu vakcinisali svoju decu da to učine, u protivnom će, shodno zakonu, spiskovi sa imenima roditelja i dece koja nisu vakcinisana biti dostavljeni sanitarnoj inspekciji na dalje postupanje.

Jedini laboratorijski potvrđen slučaj pertussisa ili magarećeg kašlja u Pirotu je bio decembra prošle godine. U jednom slučaju se sumnjalo na ovu bolest ali je laboratorijska dijagnostika pokazala da se ne radi o tom oboljenju. Prema rečima načelnice školskog dispanzera, dr Milene Dimitrijević, u ovom periodu je evidentan talas povećanog broja akutnih respiratornih infekcija i sporadični slučajevi gripa. Uzorci su poslati na laboratorijsku potvrdu a nalazi će pokazati o kojim tipovima virusa gripa je reč.

Foto: Shutterstock

 

Veliki kašalj je bakterijska infekcija koji kreće kao obična respiratorna infekcija, ali umesto da se smiruje posle sedam do deset dana kašalj se intenzivira. U narodu se zove magareći kašalj jer je to kašalj sa zacenjivanjem, napadima kod kojih deca gube dah.

- Ne znači da ove bakterije nema kod nas, Srbija je mala zemlja, Beograd nije daleko tako da ćemo, najblaže rečeno, verovatno i mi imati problem jer mnoga deca nisu primila vakcinu pred polazak u školu. Tokom zimskog raspusta listali smo kartoteku i vakcinalne kartone dece, situacija je poražavajuća što se tiče vakcinalnog statusa dece - kaže dr Milena Dimitrijević, načelnica Školskog dispanzera.

Sredinom decembra je iz Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Ministarstva zadravlja upućen dopis da se ponovo obaveste roditelji koji nisu vakcinisali svoju decu da to učine a u slučaju neodazivanja postupiće se po zakonu te će spiskovi sa imenima i prezimenima dece i roditelja, sa adresom na kojoj žive biti prosledjeni sanitarnoj inspekciji. Od preko 130 poziva koliko je upućeno iz Školskog dispanzera roditeljima nevakcinisanih prvaka i učenika drugog razreda, odazvalo se njih 55, imena ostalih roditelja i dece biće upućena sanitarnoj inspekciji.

- To je procedura koju smo do sada pokušavali da izbegnemo i da ne dovodimo ljude u ovakvu situaciju. Uputili smo pozive roditeljima i u periodu zimskog raspusta smo dali 55 doza vakcina. Vakcinisali smo ih protiv protiv pertussisa, difterije, tetanusa i dečje paralize , davali smo i revakcinu protiv malih boginja, rubeole i zaušaka. Oko 80 roditelja se nije odazvalo, mi ćemo napraviti spisak koji ćemo uputiti sanitarnoj inpekciji na dalju proceduru jer je vakcinacija obavezna po zakonu - kaže Dimitrijevićeva za pirotske vesti. 

Foto: Informer DN

 

Dr Milena Dimitrijević podseća da se ove vakcine daju duže od pola veka. Pred polazak u prvi razred deca primaju buster dozu odnosno još jednu doza da bi se organizam podsetio na ove izazivače infekcija i da u slučaju kontakta odreaguje imuni sistem.

- Antivacinarni lobi je doveo do toga da imamo ljude koji ne žele da im se deca vakcinišu ni protiv jedne zarazne bolesti i mi sada imamo ovakav problem a može se očekivati i problem sa malim boginjama jer je i tu obuhvat imunizacije veoma loš. Nekada je obuhvat vakcinacijom bio oko 98 %, i tada nismo imali ove bolesti. Ovo nije trend samo u Pirotu već u Srbiji i celom svetu. Dšavaju nam se bolesti za koje smo mislili da smo ih iskorenili - kaže dr Milena Dimitrijević.

Veliki kašalj može da traje i dva meseca. Postoji antibiotska terapija ali se jedino vakcinom može sprečiti pojava bolesti.

- Pogubno je po malu decu, po odojčad koja još nisu ni bila u prilici da se vakcinišu. Mogu da se razbole i starija deca koja su primila jednu ili dve doze vakcine, mogu i odrasli da se razbole ali će klinička slika biti mnogo lakša a bebe koje nemaju razvijen imuni sistem su u velikom riziku jer se kod njih dešavaju komplikacije pa i smrtni ishod - rekla je dr Milena Dimitrijević, načelnica Školskog dispanzera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ukupno pet smrtnih slučajeva! Prva beba od velikog kašlja preminula u Novom Sadu: Lekari se bore za život bebe na respiratoru!
Društvo

Ukupno pet smrtnih slučajeva! Prva beba od velikog kašlja preminula u Novom Sadu: Lekari se bore za život bebe na respiratoru!

Na Institutu za zaštitu zdravlja majke i deteta "Dr Vukan Čupić" u Beogradu lekari se i dalje bore za život bebe, brata blizanca jedne od četiri bebe preminule od velikog kašlja. Kako bi se pojačao kolektivni imunitet, lekari kažu da postoji namera da se uvede vakcina protiv velikog kašlja i posle završenog osmog razreda, to jest nakon navršenih 14 godina.

02.02.2024

11:44

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija