• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

11.02.2024

09:22

Pojedine škole desetkovane zbog virusa: Konačna odluka o produženju raspusta još nije doneta

Shutterstock

Društvo

Pojedine škole desetkovane zbog virusa: Konačna odluka o produženju raspusta još nije doneta

Podeli vest

Prehlade su prouzrokovale značajne probleme ne samo među školarcima već i među nastavnicima, koji su sve češće bili na bolovanjima zbog raznih virusnih infekcija.

Zbog toga su roditelji sve više zabrinuti i pitaju se da li će mini školski raspust za Dan državnosti i Sretenje možda biti produžen kako bi se smanjila mogućnost širenja infekcija.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" redovno prati aktuelnu epidemiološku situaciju. Oni su detaljno razmotriti mogućnost produženja raspusta za Sretenje kako bi se zaštitilo zdravlje učenika i osoblja škola.

Vanredni mini-raspust ili sve po starom

Za "Blic" su se ranije oglasili "Batuta" državne ustanove koja je najrelevantnija kada su u pitanju epidemiološke prognoze.

- Trenutna epidemiološka situacija ne nalaže posebne mere u školskim i drugim kolektivima. Nema epidemioloških indikacija za produžavanje školskog raspusta. Zatvaranja škola ili prelazak na onlajn nastavu zbog povećane cirkulacije uzročnika tokom sezone respiratornih infekcija ima ograničen uticaj na učestalost respiratornih infekcija, jer se time ne sprečavaju kontakti dece koji se, po pravilu, odvijaju i van škole. Drugačija epidemiološka situacija je bila u vreme epidemije korona virusa - rekli su ranije za "Blic" iz "Batuta".

U školskim i drugim kolektivima se ne primenjuju posebne mere prevencije, osim opštih koje je potrebno kontinuirano primenjivati tokom trajanja sezone respiratornih infekcija.

Institut naglašava važnost opštih mera prevencije, poput redovnog pranja i dezinfekcije ruku, provetravanja prostorija i izbegavanja kontakta sa drugim osobama u periodima kada je neko bolestan.

Šta kažu iz Ministarstva prosvete

Nakon preporuke "Batuta" Ministarstva zdravlja, Ministarstvo prosvete donosi konačnu odluku o eventualnom produžetku raspusta.

- Inicijativa za produžetak raspusta nije do sada stigla Ministarstvu prosvete. Kao i uvek, odluku o eventualnom produžetku raspusta zbog epidemiološke situacije, Ministarstvo prosvete donosi na preporuku nadležne institucije Ministarstva zdravlja, odnosno Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", koji kontinuirano prati epidemiološku situaciju - navode iz ovog ministarstva za "Blic".

Slična situacija bila je i kada se debatovalo o tome da li će biti produžen zimski raspust kada je Danica Grujičić, ministarka zdravlja ocenila da nema razloga za produženje školskog raspusta u Vojvodini zbog obolelih od gripa i respiratornih virusa.

Ministarka Grujičić je kazala tada da je celokupnu analizu pratio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i na osnovu toga je otkriveno da je najveća zastupljenost respiratornih infekcija kod dece od četiri godine, odnosno da su vrtići najkritičniji, ali i da ti brojevi pokazuju da na nema razloga za produženje raspusta u Vojvodini.

Neke škole desetkovane

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija govori za „Blic“ da za osnovnim školama, kada je u pitanju broj dece i nastavnog osoblja koje odsustvuje zbog virusa, ne zaostaju i srednje škole.

- Slična je situacija i u gimnazijama. Dosta je nastavnika koji su na bolovanju, a ima i dosta deca koja odsustvuju. U proseku, po odeljenju fali pet-šest učenika zbog bolesti, a kada se na to dodaju i drugi izostanci, oko devet đaka ne dolazi na nastavu. U pitanju je trećina odeljenja, to nije malo - kaže ranije Markov.

Ističe da su u pitanju odsustva zbog aktuelnih respiratornih bolesti koje sada vladaju tokom sezone gripa.

- Oko 10 odsto nastavnika ne dolazi u školu jer odsustvuju zbog bolovanja. Nije to situacija samo u gimnaziji u kojoj ja radim. Koliko čujem, slična je situacija i u drugim gimnazijama. Ministarstvo prosvete i stručnjaci će na kraju da odluče da li je to dovoljan razlog da se menja ritam rada, i uvede vanredni raspust - rekao je ranije on za "Blic".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija