• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

16.02.2024

15:16

Mladi naučnici Teodora i Stefan - Prvi Srbi na letu Evropske svemirske agencije!

printskreen rts

Društvo

Mladi naučnici Teodora i Stefan - Prvi Srbi na letu Evropske svemirske agencije!

Podeli vest

Doktorandi Teodora i Stefan, radili su na leku koji bi bio prva pomoć astronautima, u slučaju da se povrede tokom ekspedicija.

Doktorand Teodora Vićentić sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju kaže da je bilo teško raditi u uslovima poput onih u svemiru.

- Zasadili smo ćelije fibroblasta, to su ćelije koje su inače u velikoj meri odgovorne u procesu zarastanja rana, tako da se pratio njihov biološki odgovor kao i svojstva tog materijala najpre u laboratorijskim uslovima, a zatim i u bestežinskom stanju tokom paraboličnog leta, jer je bilo neophodno ispitati da li odsustvo gravitacije utiče na dinamiku zarastanja rana - rekla je Teodora.

Foto: printskreen rts

 

Ovaj eksperiment je jedan od pionirskih ekperimenata u ovoj oblasti i cilj je da se razvije što naprednije lečenje rana u svemiru, i ovo je tek početak, kaže doktorand Stefan Ilić.

- Mi planiramo da nastavimo istraživanje sa Univerzitetom u Briselu i da učestvujemo dalje na sledećim kampanjama paraboličnih letova - kaže Stefan takođe doktorand sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Takve letove koji simuliraju bestežinsko stanje naučnici koriste i za druge eksperimente. Let traje četiri sata i prolazi kroz tri faze. Najizazovnija je, kažu, ona kada se telo odvoji od zemljine teže - jer je to znak za početak eksperimenta.

- Svi istraživači i oprema koja nije fiksirana počinju da lebde u vazduhu kao astronauti u svemiru. Da bi nama bilo jednostavno da u bestežinskom stanju dok praktično lebdimo, upravljamo tim eksperimentom, ceo sistem je bio povezan preko džojstika, preko kog smo mi zadavali komande eksperimentu, i svi učesnici u eksperimentu su bili vezani, kako ne bi odlepršali na drugi kraj aviona - kaže Teodora.

Foto: printskreen rts

 

Mladi naučnik Stefan kaže da su u kabini imali okolo i jastuke i konopce kako bi mogli da se drže.

- Na nas deluje skoro duplo jača sila zemljine teže i tada mi ležimo na podu aviona i nakon toga kada mi uđemo u bestežinsko stanje koje traje samo 22 sekunde, mi imamo tada vreme da iskusimo taj doživljaj, ali moramo raditi i eksperiment - dodaje Stefan.

Po povratku na Zemlju, prvi rezultati kažu, bili su pozitivni. Konačne reziltate očekuju za nekoliko meseci, a do tada, otkrivaju planove za budućnost.

- Vidim nastavak svog usavršavanja u Srbiji zato što nam je dostupna sva oprema koju želimo da koristimo, imamo izuzetno razvijenu saradnju sa inostranstvom, naš Institut sarađuje sa brojnim institucijama širom sveta - kaže Teodora.

- Imali smo prilike da idemo u druge institucije u svetu i neko znanje donesemo u Srbiju i da onda pokrenemo nešto novo što do sada nismo radili. Mi smo jako zadovoljni kako sve to funkcioniše i želeli bismo da dalje unapredimo našu nauku - objašnjava Stefan.

A mladim naučnicima poručuju da veruju da ih upornost, rad i ljubav prema nauci mogu odvesti do neslućenih visina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija