• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.02.2024

15:40

U bezbednim šapama: Na Kopaoniku održana obuka pasa za pretrage i spasavanje iz lavina!

Tanjug

Društvo

U bezbednim šapama: Na Kopaoniku održana obuka pasa za pretrage i spasavanje iz lavina!

Podeli vest

Na Kopaoniku je održan trening za obuku spasilačkih pasa, za potrage i spasavanje iz lavina. Pred vodičima i psima bili su zahtevni zadaci koji dosta liče na realne, kako bi, kada se nađu u stvarnoj situaciji, postigli što bolje rezultate.

U ovoj obuci učestvovali su psi školovani u Srbiji, sa međunarodnom licencom za potrage u šumama.

Na Kopaoniku su psi i njihovi vodiči sticali nova znanja i iskustva koja mogu spasiti nečiji život. Dejan Ševković, instruktor službenih pasa iz Kluba sportskih i službenih pasa Beograd, kaže da je brza i precizna reakcija ključna.

Pas menja tim od više desetina spasilaca, potrebni su brzina i timski rad psa i vodiča jer osoba ispod lavine ima maksimalno deset minuta da preživi.

- Akcenat je bio na mikro lokaciji zatpane osobe u lavini. Da je pas locira i da krene to iskopavanje, prvo krene pas nakon toga vodič može da pomogne psu. Vodič mora znati da prepozna govor tela svog psa. To je moment kada pas pokupi miris - kada se to dogodi moramo se duže zadržati na toj loakciji da je detaljno pretražimo i odredimo tu mikrolokaciju - rekao je Ševković.

U svakom slučaju, poverenje je ključno. Vodič mora biti siguran u sebe i svog psa i dati mu prostora da obavi zadatak na kom se nalazi.

- Vodič i pas rade zajedno tako da je poverenje apsolutno najbinije. Nama su to kućni ljubimci, živimo i radimo sa njima. Svaki vodič ima svog psa. Ne može neko drugi da uzme vašeg psa id a ga odvede u pretragu. Moramo se dobro poznavati, vodič mora da prepozna govor tela psa kako bi smo znali da je na pravom tragu. Mi sve radimo volonterski. Izuzetan je život kada nekoga pronađete i spasite mu život, nema ništa lepše od toga - navela je vodič Ivana Gajić.

U Srbiji postoji svega nekoliko timova - pas i vodič - obučenih za potrage u vanrednim situacijama, šumama i ruševinama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija