• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.03.2024

07:10

Uskoro počinje Vaskršnji post! Evo koliko traje i koja su pravila: Riba je dozvoljena samo dva dana!

Shuterstock

Društvo

Uskoro počinje Vaskršnji post! Evo koliko traje i koja su pravila: Riba je dozvoljena samo dva dana!

Podeli vest

Pravoslavni vernici uskoro dočekuju jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a svi koji poste treba da znaju sledeća pravila.

Ove godine pravoslavni vernici dočekuju Vaskrs nešto kasnije nego prethodnih godina, ali to ne manja mnogo toga. Suštinski pravila posta su ista i valjalo bi da ih zapamte svi oni koji žele da poste na pravilan način.

Iako Vaskršnji post najčešće započne već u februaru, odmah nakon zimskih zadušnica, ove godine to nije slučaj. Ove godine Vaskršnji post počinje 18. marta i traje sve do 4. maja.

Vernici 5. maja proslavljaju Vaskrs, dan kada je Isus Hrist vaskrsao i ustao iz groba.

 

Za sve koji do sada nisu znali ili nikada nisu postili, nedelja pre početka Vaskršnjeg posta je bela nedelja, pa se i u sredu i u petak sme jesti beli mrs. Nakon toga počinje post koji traje sedam nedelja.

Foto: Emitphoto

 

Kako se pravilno posti Vaskršnji post?

Svaka sedmica Vaskrnjeg posta ima svoje ime i posti se na različit način:

Prva sedmica Vaskršnjeg posta - Čista nedelja

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Po pravoslavnom tipiku, prva tri dana posta trebalo bi se pridržavati takozvanog trimirja - potpunog uzdržanja od hrane i pića. Kako je to mnogima nemoguće, prelazi se na suhojedenje ili post na vodi. U četvrtak je naložen post na vodi, a ostatak sedmice je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju, piše Lepa i srećna.

Druga sedmica Vakršnjeg posta - Pačista nedelja

Ovu sedmicu treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

Foto: Shuterstock

 

Treća sedmica Vakršnjeg posta - Krstopoklona nedelja

Tokom treće nedelje posta pravoslavni hrišćani poklanjaju se Časnom krstu, zbog čega treća nedelja posta i nosi naziv Krstopoklona. Tokom ove sedmice treba postiti na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, jer na ovaj dan (7. april) padaju Blagovesti.

Četvrta sedmica Vakršnjeg posta - Sredoposna nedelja

Sedmicu koja se nalazi tačno na sredini velikog posta, treba ispostiti kao i drugu - na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

Peta sedmica Vakršnjeg posta - Gluva nedelja

Ova sedmica je vreme ćutanja, pokajanja, gluvo vreme. U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave. Posti se na vodi u ponedeljak i utorak, a od srede (Prvo bdenije) pa do nedelje na ulju, s tim što je u petak (Drugo bdenije) dozvoljeno i vino.

Foto: Shuterstock

 

Šesta sedmica Vakršnjeg posta - Cvetna nedelja

Ime je dobila po prazniku Cveti, prazniku kojim se obeležava ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Posto se kao i treća nedelja - na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, kada se i slave Cveti.

Sedma i poslednja sedmica Vakršnjeg posta - Stradalna ili Strasna nedelja

Poslednju nedelju pred Vaskrs obeležava strogi post vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju. Od ponedeljka do srede posti se na vodi, u četvrtak, na dan Velikog bdenija, dozvoljeno je ulje, dok na Veliki petak tipik nalaže uzdržanje. U subotu se ponovo posti na vodi, a kada u nedelju dočekamo Vaskrs, veliki post je završen.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija