• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

05.03.2024

10:40

Budite oprezni: "Last minute" ponuda može da bude zamka za vaše podatke!

Promo

Društvo

Budite oprezni: "Last minute" ponuda može da bude zamka za vaše podatke!

Podeli vest

Koliko vam se puta do sada desilo da, putem aplikacija ili SMS – a dobijete poruku od turističke agencije, avio – kompanije ili prodavnice koja vas poziva da iskoristite specijalnu „last minute“ ponudu za putovanje, kupovinu avio karte ili odeće?

Sve što treba da uradite jeste da kliknete na link u poruci i popust će biti vaš! Iako ova „prilika“ zvuči primamljivo, velika je verovatnoća da se iza nje krije zlonamerni haker koji čeka da ukrade vaše podatke. Ukoliko odlučite da kliknete na link, postoji mogućnost da vaš mobilni uređaj primi zlonamerni kod i direktno ugrozi bezbednost vaših podataka.

Da li ste čuli za smishing?

Jedan od najčešćih oblika sajber napada, smishing, kombinacija je phishing napada i SMS poruka. Ova sofisticirana prevara ima za cilj da nas prvo „namami“ da kliknemo na zlonamerni link, a zatim i „upeca“ naše lične informacije, adrese, brojeve bankovnih računa, itd. Smishing je sve češća pretnja za korisnike mobilnih telefona i na ovaj način zlonamerni hakeri mogu da špijuniraju, ukradu i zloupotrebe naše lične i finansijske podatke.

Pratite ovih pet saveta i bićete bezbedni u sajber prostoru

Pažljivo pregledajte sadržaj poruke. Sajber napadači često ne posvećuju pažnju ispravnom jeziku, jer istovremeno šalju veliki broj poruka, trudeći se da privuku što više žrtava. Ako uočite neobične gramatičke konstrukcije ili očigledne pravopisne greške u poruci, to može da bude prvi znak da je reč o pokušaju smishinga.

Ne klikćite na sumnjive linkove. Pre nego što kliknete na bilo koji link, pažljivo proverite adresu. Lažne stranice često imaju URL linkove koje počinju sa „HTTP://“,dok sajtovi kompanija najčešće počinju sa „HTTPS://“, što im omogućava dodatni sloj zaštite.

Uvek proverite izvor pošiljaoca. Ukoliko poruka zvuči previše dobro da bi bila istinita, verovatno nije. Zato je važno da budete oprezni prema porukama od nepoznatih ili sumnjivih izvora i da proverite njihov izvor. Prava „last minute“ ponuda neće doći od, vama nepoznate, kompanije.

Kontaktirajte agenciju koja vam je, navodno, poslala SMS poruku i prijavite je vašem mobilnom operatoru. Prijavite sumnjive poruke direktno telefonom kompaniji koja tvrdi da ih je poslala. Ako otkrijete da privlačan „last minute“ nije deo njihove ponude, obavezno ih obavestite ih o incidentu. Dodatno, prijavite sumnjive poruke mobilnom operatoru, jer ćete na taj način doprineti borbi protiv sajber napada, opštoj sigurnosti korisničke zajednice i stvaranju bezbednijeg digitalnog okruženja za sve.

Pratite trendove u sajber bezbednosti. Redovno informisanje o aktuelnim vrstama sajber napada ključno je u današnje vreme, kada se veliki deo naših života odvija putem interneta. Na ovaj način, umećete da prepoznate skrivene namere zlonamernih hakera i preduzmete odgovarajuće mere zaštite.

Iako nam se ponekad čini da nismo interesantna meta sajber napadača, činjenica je da lični podaci svih nas imaju visoku vrednost. Zato je važno da budete oprezni i ne nasedate na zamke zlonamernih hakera. „Last minute“ ponude su možda privlačne, ali bezbednost ličnih informacija je daleko važnija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija