• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

06.03.2024

14:04

Vlada Srbije odobrila novu listu lekova! Evo koje bolesti  će se lečiti u Srbiji

Tanjug

Društvo

Vlada Srbije odobrila novu listu lekova! Evo koje bolesti će se lečiti u Srbiji

Podeli vest

Vlada Srbije odobrila je prošle nedelje novu listu inovativnih lekova!

Kada i koliko novih lekova će se biti na raspolaganju najtežim pacijentima govorila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Istakla je da je prevencija karcinoma nešto što je najskuplje u zdravstvu za šta su se, kako je rekla, u Srbiji sada stekli uslovi

Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) kaže  da očekuje da se novi inovativni lekovi tokom maja biti na raspolaganju pacijentima.

- Listu novih inovativnih lekova Vlada je usvojila prošle nedelje. Fond je u fazi raspisavanja janih nabavki, pa se očekuje da će lekovi u bolnicama i apotekama biti u maju - navela je Radojević Škodrićeva.

Kako je dodala, reč je o 55 novih lekova, od kojih su 22 inovativni, među kojim su 16 za bolesti za koje dosad nisu postojali.

Istakla je da zahvaljujući ulaganju u lekove i medicinsku opremu 18 mamografa stiglo u bolnice u Srbiji dok očekuje da uskoro još dve magnetne rezonance budu stavljene u funkciju.

Kako je napomenula, ranije su se lekovi za multiplu sklerozu davali u samo šest bolnica dok je sada reč o 22, za kolorektalni karcinom u osam a sada u 29 a za karcinom dojke u samo pet, a sada u 31 ustanovi.

Dodala je da RFZO radi na povećanju broja zdravstvenih ustanova u kojima će se davati lekovi za hematološka oboljenja i psorijazu.

Govoreći o borbi protiv raka, Radojević Škodrićeva je rekla da su za to kao i prevenciju i ranu dijagnostiku potrebni savremena oprema i lekovi i bolnički kapaciteti.

- Prevencija je nešto što je najskuplje u zdravstvu za šta su se u Srbiji sada stekli uslovi - kaže direktorka RFZO.

Ukazala je na to da će se intenzivno raditi na ravnomernoj pokrivenosti stručnim kadrom u celoj Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17