• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.03.2024

06:45

Slavimo Svetu prepodobnu mučenicu Evdokiju! Jednu stvar sve žene treba obavezno da urade

Shutterstock

Društvo

Slavimo Svetu prepodobnu mučenicu Evdokiju! Jednu stvar sve žene treba obavezno da urade

Podeli vest

Danas se vernici Srpske pravoslavne crkve slave Svetu prepodobnu mučenicu Evdokiju

Sveta prepodobna mučenica Evdokija živela je u Iliopolju gradu Feničanskom za vreme carovanja Trajanova. Bila je najpre velika razvratnica, a potom pokajnica, isposnica i najzad mučenica.

 

Ogromno bogatstvo je stekla neprihvatljivim ponašanjem, a onda joj je život menja iz korena potpuno nesvesno stari monah German.

Naime, German je došao u grad i odseo kod dobrog prijatelja čija je kuća bila pored Evdokijine.

Svake noći je čitao Psaltir i neku knjigu o Strašnome Sudu, a njegove reči su Evodkiji privukle pažnju i počela je sve pažljivije i pažljivije da ga sluša.

Zapravo, reči su joj uterale strah u kosti, te je poslala sluge da umole tog monaha da dođe kod nje.

 

On je na kraju došao, a na kraju njihovog dugog razgovora o veri i spasenju, Evdokija je poželela da se krsti.

Foto: ATAIMAGES

 

Nakon krštenja celo svoje imanje je predala crkvi, otpustila je svoje sluge i robve i povukla se u ženski manastir.

Ostatak života je posvetila monaškom životu, a samo 13 meseci nakon velike promene u životu i povlačenja u manastir je izabrana za igumaniju.

U manastiru je poživela 56 godina, međutim kada je u jednom trenutku došlo do gonjenja hrišćana od strane nekoga kneza Vikentija, sveta Evdokija je posečena mačem.

Evo divnog primera, kako jedan sud nečistoće može da se očisti, osveti i ispuni skupocenim nebeskim mirisom, blagodaću Duha Svetoga.

Smatrala je da svaka žena mora da se iskreno pomoli za spasenje duše, kako bi imala mir u duši, što donosi i slogu u kući.

U nastavku vam predstavljamo molitvu za spas duše koju bi sve žene trebalo danas da izgovore:

Istinskom duhovnošću svezala si svoju dušu za ljubav Božiju, a propadljivost, krasotu i prolazne lepote zaboravom si pretekla, kao učenica Hristova. Prvo si postom strasti umirila, zatim si stradanjem đavola posramila. Zato te je Hristos duplog venca udostojio, slavna Evdokijo, sveta mučenice: Moli Hrista Boga da spase duše naše.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija