• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.03.2024

14:39

Prvi put se u zdravstvenom sistemu Srbije: Mladić sa Daunovim sindromom dobio ugovor o zaposlenju

Tanjug/Vladimir Šporčić

Društvo

Prvi put se u zdravstvenom sistemu Srbije: Mladić sa Daunovim sindromom dobio ugovor o zaposlenju

Podeli vest

Mladić Vuk Trajković, koji živi sa Daunovim sindromom, dobio je danas ugovor o zaposlenju na neodređeno na Institutu za reumatologiju, a ugovor su mu uručili ministarka zdravlja Danica Grujičić i direktor te zdravstvene ustanove dr Predrag Ostojić.

Trajković (24) je kao đak generacije pre četiri godine upisao fakultet sa željom da postane terapeut, a posle uspešno završenog prvog semestra, na Institutu za reumatologiju započeo je pripravničku obuku.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić poručila je prilikom dodele Vuku ugovora o zaposlenju, da je ponosna jer je deo istorijskog događaja.

"Prvi put se u zdravstvenom sistemu zapošljava osoba sa Daunovim sindromom, momak koji je već radio na Institutu za reumatologiju. Danas potpisujemo ugovor o zaposlenju na neodređeno. Način na koji je radio oduševio je sve, i lekare i sestre, ali najvažnije - pacijente. Sve pohvale je dobio i za ljubaznost i za ophođenje i evo kako je inkluzija zaživela u Srbiji - već je ispunila svoju ulogu", istakla je Grujičić.

Napominje da se mnogi roditelji plaše da svoju decu aktiviraju, da ih pošalju u određene škole kako bi se osamostalili, naučili da žive i pomažu drugima.

"Evo, upravo je Vuk jedna takva osoba. Posebno mi je zadovoljstvo što će danas potpisati ugovor sa direktorom Instituta, koji je sve vreme imao uvid u njegov rad. Zaista istorijski trenutak, ja se samo nadam da će ovakvih mladih ljudi kao što je Vuk biti sve više", poručila je Grujičić.

Direktor Insituta za reumatologiju Predrag Ostojić istakao je da je ta ustanova omogućila Vuku Trajkoviću, fizioterapeutskom tehničaru, stručno osposobljavanje u toj ustanovi, odnosno odrađivanje staža.

"Krajem prošle godine završio je državni ispit i na taj način dobio licencu da radi kao fizioterapeut. Upisao se u Komoru medicinskih sestara i tehničara. Potom, zajedno sa porodicom, Vuk je podneo zahtev za stalno zaposlenje, a imajući u vidu da je omiljen, kako kod zaposlenih, tako i kod pacijenata, mi smo tu molbu prosledili Ministarstvu zdravlja sa našom molbom da u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom - on bude zaposlen kod nas", kazao je Ostojić.

Vuk Trajković poslao je poruku svima da veruju u sebe i zahvalio se svim kolegama i studentima koji su bili uz njega.

"Svima želim da budu samostalni i da tako nastave, znam da svako može ovo da doživi. Jako sam srećan, zauvek. Drugoj deci isto tako želim da dobiju rešenje, kao i ja", poručio je mladić Vuk Trajković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija