• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.03.2024

13:09

Ministarka Grujičić na Forumu u Sočiju: "Nuklearna medicina će omogućiti da pravimo organe i smanjimo liste čekanja za transplantaciju"

Informer

Društvo

Ministarka Grujičić na Forumu u Sočiju: "Nuklearna medicina će omogućiti da pravimo organe i smanjimo liste čekanja za transplantaciju"

Podeli vest

U Sočiju danas počinje internacionalni forum "Atom Ekspo 2024" na kome će se razgovarati o globalnoj upotrebi nuklearne energije i mogućnostima nuklearne medicine da se proizvode organi i smanje liste za transplantaciju.

Kako je najavila ministarka zdravlja u Vladi Srbije Danica Grujičić, Ministarstvo zdravlja će u Sočiju potpisati Memorandum o saradnji sa jednim od globalnih lidera u primeni nuklearne energije u raznim oblastima, "Rosatomom".

Moramo pratiti tehnologiju. Njihovo znanje bi nama pomoglo da radimo sa našim pacijentima. Mislim da je ovo prava budućnost. Nuklearna medicina je kontrolisana nuklearna energija. Ovo što se sada radi, ovaj nivo tehnologije i bezbednosti je nešto na čemu Rusima može da zavidi ceo svet. Verujem da ćemo mi moći da napravimo dva nuklearna centra medicine u Srbiji - izjavila je Grujičić i dodala da je to i mogućnost za otvaranje novih radnih mesta za  fizičare i matematičare.

Foto: Informer

 

Nuklearna medicina je budućnost

Ona je istakla da je nuklearna medicina sledeći korak u razvoju čovečanstva i u lečenju teških bolesti.

- Kada je nastala medicina krenuli smo od anatomije, istraživali smo organe, krvne sudove i njihovu koherentnost. Zatim smo došli do tkiva, počeli smo da razvijamo dijagnostičke i terapijske metode, a onda smo došli do ćelija i nivoa čestica. Sledi razvoj DNK i RNK na molekulrnom nivou i sledeći je atiom i zato mislim da će nuklearna medicina rešavati mnoge bolesti u budućnosti - kaže Grujičić.

Što se tiče onkoloških oboljenja ona su karakrteristična jer su u počertku svaki tumor je sistematska bolest kao što su autoimune bolesti.

- Ja se nadam da ćemo vrlo brzo savladati ovu tehnologiju koja je za nas nova. Rusi su sa njom ušli u 22. vek.  Nuklearna medicina omogućava da se maligne ćelije unište iznutra. Rusi imaju 25 izotopa i imaju još 5. Oni kancer dojke leče nuklearnom medicinom, to pre 10 godina nije bilo moguće - napominje Grujičić.

Foto: Informer

 

Najzanimljivije je to da su kompaktibilna dejstava izotropa u terapiji, možekoristiti biološku aktivnost i zračenje.

- Do 2025. godine mi ćemo imati 35 izotopa i zbog toga je bitno da imamo nuklearnu energiju što pre. Trenutnoo se gradi moderan Onkološki centar gde će nuklearna medicina biti od velikog značaja. Videla sam "Linearni akceleratir", to je mašina koja ubrzava naelektrisane čestice radi proizvodnje radijacije visoke energije, koja se koristi za tretman (radioterapiju) malignih oboljenja. Takođe, nukleaarna medicina se može koristiti za lečenje autoimunuh bolesti - istakla je ministarka Grujičić.

Forum se održava pod nazivom "Čista energija-Kreiramo budućnost zajedno", a na njemu učestvuje više stotina učesnika, među kojima su predstavnci vlada i čelni ljudi institucija u nuklearnoj energiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija