• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.04.2024

15:26

Jedinstveni sadržaj Palate nauke za sve generacije

Ivan Kocić

Društvo

Jedinstveni sadržaj Palate nauke za sve generacije

Podeli vest

Zadužbina Miodraga Kostića donosi najveći interaktivni globus u Evropi, planetarijum i izložbenu postavku od preko 30 naučnih eksponata koji će biti na raspolaganju svim posetiocima Palate nauke, uz posebne sadržaje namenjene deci i mladima.

Zadužbina Miodraga Kostića predstavila je sadržaje i aktivnosti koje će se odvijati u Palati nauke, najvećem centru za istraživanje i popularizaciju nauke u regionu, koji će prema planu svoja vrata za posetioce  otvoriti u decembru ove godine. Javnost je krajem prošle godine upoznata sa ostvarenom saradnjom sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, čiji će profesori i studenti u Palati nauke raspolagati sa 19 najsavremenijih istraživačkih centara, dok su sada prezentovani sadržaji namenjeni popularizaciji nauke svim generacijama, sa posebnim fokusom na decu i mlade. 

Foto: Ivan Kocić

 

U Palati nauke nalaziće se stalna postavka koja će brojati preko 30 edukativnih i interaktivnih eksponata koji će objašnjavati tehnologiju, pojave u svemiru i prirodi, kao i ljudsko biće. Pored toga, jedan deo prostora biće rezervisan za gostujuće naučne izložbe, kako bi posetiocima redovno bio na raspolaganju nov i atraktivan sadržaj iz različitih naučnih disciplina. 

„Veliki broj eksponata u Palati nauke uključivaće, uz obaveznu edukativnu komponentu, i element zabave i igre, kako bi se najmlađima na zanimljiv način približile tehnološke inovacije i naučni fenomeni. Spremamo i posebno opremljen dečiji kutak, u kome su sadržaji iz oblasti programiranja, robotike, geologije, ali i umetnosti, osmišljeni za predškolce. Zadužbina će u svom radu posebnu pažnju posvetiti učenicima osnovnih škola u cilju doprinosa kvalitetu obrazovanja, buđenju radoznalosti i interesovanja za nauku“, rekao je Nemanja Đorđević, upravitelj Zadužbine Miodraga Kostića, napominjući da je celokupni prostor od 5.500m2 zamišljen tako da posetiocima nudi jedinstvena naučna iskustva i uzbudljive demonstracije, uz robote, holograme, primenu proširene i virtuelne realnosti u izložbenim postavkama. 

 

U Palati nauke nalaziće se najveći interaktivni globus u Evropi, prečnika 3 metra, na čijoj površini će se prikazivati više od 500 različitih projekcija Zemlje, planeta, putanja aviona, geoloških fenomena i klimatskih promena, i to u realnom vremenu zahvaljujući NASA bazi podataka. Među atraktivnim sadržajima izdvaja se i planetarijum, sferni bioskop površine preko 100 m2 sa 36 sedećih mesta, u kome će se, pored projekcija na temu svemira, emitovati i edukativni filmovi iz različitih naučnih oblasti. Posetiocima će na raspolaganju biti VR escape room, dok će predah u obilasku eksponata moći da potraže u naučnom kafeu i knjižari, ali i restoranu koji će biti otvoren na poslednjem spratu. Zadužbina Miodraga Kostića takođe će u svojoj multifunkcionalnoj sali organizovati radionice, seminare i naučna predavanja.

Foto: Ivan Kocić

 

„Podrška nauci i obrazovanju bili su motiv predsedniku i osnivaču MK Group, Miodragu Kostiću, da kroz svoju zadužbinu pokloni 25 miliona evra za Palatu nauke i ostavi trajnu vrednost sadašnjim i budućim generacijama, verujući da je znanje najveća vrednost i ono što društvo vodi napred. Ovaj prostor će omogućiti mladim naučnicima da rade u vrhunskim uslovima i pomeraju granice u naučnim istraživanjima, ali će takođe otvoriti svoja vrata svima, u misiji da približava naučna otkrića i njihovu primenu u svakodnevnom životu“, izjavila je Aleksandra Stojanović, članica Upravnog odbora Zadužbine Miodraga Kostića. 

Velelepno zdanje na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, u kome će se nalaziti Palata nauke, upravo će ovih dana otkriti svoju renoviranu fasadu. Restauracija i konzervatorski radovi izvedeni su u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, kako bi se očuvala arhitektonska i umetnička vrednost zgrade koja ove godine obeležava 100 godina od izgradnje.  

„Zadovoljstvo mi je što je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda deo projekta kao što je Palata nauke. Njeno otvaranje odvešće nas u mnogo dalju budućnost, a Zadužbina Miodraga Kostića predstavlja pravi primer kako se štiti spomenik kulture i kako se pristupa očuvanju objekata izuzetne arhitektonske lepote i kulturne vrednosti. Retki su objekti u beogradskoj arhitekturi sa ovako bogatom fasadnom dekoracijom”, istakla je Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

 

 

Nakon jednog veka, zgradi na adresi Kralja Milana 11, koja je bila dom različitih banaka, Zadužbina Miodraga Kostića udahnuće novi život u službi nauke i društva, u misiji razvoja i razmene znanja koja pomeraju granice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija