• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.05.2024

09:43

Počinje trka za indekse! Evo šta je potrebno od dokumentacije i koje su cene na fakultetima

Tanjug

Društvo

Počinje trka za indekse! Evo šta je potrebno od dokumentacije i koje su cene na fakultetima

Podeli vest

Za polaganje prijemnih ispita rezervisani su termini od 24. do 28. juna 2024. godine, a svaki fakultet zasebno objavljuje satnicu

Prijavljivanje kandidata za prvi upisni rok na fakultete Univerziteta u Beogradu počinje 19. i traje do 22. juna. Pred izlazak na test potrebno je uplatiti prijavu prijemnog ispita a ako brucoš ne obezbedi sebi budžetsko mesto, neophodna je i školarina. 

Kandidat za upis na studijski program može ostvariti naviše 100 bodova i to po osnovu opšteg uspeha u srednjoj školi i po osnovu rezultata postignutog na prijemnom ispitu.

Pod opštim uspehom u srednjoj školi podrazumeva se zbir prosečnih ocena u svakom razredu srednje škole pomnožen sa dva. Po ovom osnovu kandidat može steći najmanje 16, a naviše 40 bodova. Opšti uspeh u srednjoj školi računa se zaokruživanjem na dve decimale. Na prijemnom ispitu budući studenti mogu steći od 0 do 60 bodova.

Foto: Insajder

 

Šta je potrebno za prijemni

Kandidati prilikom prijave na konkurs podnose na uvid originalna dokumenta, a uz prijavni list podnose fotokopije sledećih dokumenata:

* svedočanstvo za sve razrede prethodnog srednjoškolskog obrazovanja
* diplomu o položenom završnom odnosno maturskom ispitu
* diplome sa republičkog ili međunarodnog takmičenja za kandidate koji su kao učenici trećeg četvrtog razreda srednje škole osvojili jednu od prve tri nagrade iz predmeta koji se polaže na  prijemnom ispitu    
* dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti
* rešenje o priznavanju srednjoškolskih isprava ili potvrda da je postupak započet (za međunarodnu maturu)
*po potrebi i druge dokaze

Kada su prijemni ispiti za fakultete

Za polaganje prijemnih ispita rezervisani su termini od 24. do 28. juna 2024. godine, a svaki fakultet zasebno objavljuje satnicu.

Objavljivanje rezultata prijemnih ispita mora biti najkasnije do 1. jula 2024. godine na preliminarnoj rang-listi, dok konačna rang-lista mora biti objavljena najkasnije do 8. jula 2024. godine.

Kada je upis na fakultete

Upis na fakultete biće najkasnije od 8. do 12. jula 2024. godine, nakon objavljivanja konačne rang-liste Univerziteta. Upis mora biti završen 12. jula do kraja dana. Nakon upisa, 13. jula biće poznat preostali broj slobodnih mesta za drugi, a potencijalno i treći upisni rok.

Foto: Insajder

 

Koliko košta prijava prijemnog ispita odlučuje svaki fakultet zasebno. Oni definišu cenu prijave prijemnog ispita, a ove godine one se kreću od 3.000 dinara, pa do čak 13.500 hiljada!

Detaljan cenovnik

U nastavku teksta pogledajte detaljan cenovnik prijemnih ispita za sve fakultete u Beogradu:

Arhitektonski fakultet - 5.000 dinara
Građevinski fakultet - 4.000 dinara
Elektrotehnički fakultet - 10.000 dinara
Mašinski fakultet - 4.000 dinara
Poljoprivredni fakultet -5.900 dinara
Rudarsko-geološki fakultet - 6.000 dinara
Saobraćajni fakultet - 8.000 dinara
Tehnološko-metalurški fakultet - 7.500 dinara
Fakultet organizacionih nauka - ukoliko se polaže prijemni za jedan smer samo matematika - 8.000 dinara; ukoliko se polaže i matematika i opšta informisanost 10.500 dinara. Ipak, ukoliko se polažu prijemni za oba smera, samo matematika košta 11.000, dok uz opštu informisanost cena iznosi 13.500 dinara
Šumarski fakultet - 8.500 dinara
Geografski fakultet - 5.000 dinara
Biološki fakultet - 5.000 dinara
Fakultet fizičke hemije - 4.000 dinara
Fizički fakultet - 4.000 dinara
Hemijski fakultet - 5.000 dinara
Matematički fakultet - 8.000 dinara
Medicinski fakultet - 6.000 dinara
Stomatološki fakultet - 7.000 dinara
Farmaceutski fakultet - 3.000 dinara
Fakultet veterinarske medicine - 6.000 dinara
Ekonomski fakultet - 7.490 dinara
Pravoslavni bogoslovski fakultet - 5.000 dinara
Fakultet za učitelje i vaspitače - 10.000
Fakultet za bezbednost - 9.400 dinara
Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju - 7.000 dinara
Fakultet političkih nauka - 6.000 dinara
Fakultet za sport i fizičko vaspitanje - 4.000 dinara
Filozofski fakultet - 9.630 dinara
Filološki fakultet - još nije objavio cenu za 2024. godinu
Pravni fakultet - 10.000 dinara


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17