• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

06.06.2024

09:30

Kamate konačno padaju: Danas odluka o jeftinijim kreditima

Shutterstock

Društvo

Kamate konačno padaju: Danas odluka o jeftinijim kreditima

Podeli vest

Evropska centralna banka ove nedelje bi trebalo da smanji troškove zaduživanja za evrozonu, prvi put od septembra 2019. To će označiti zvanični kraj rekordnog ciklusa brzog planinarenja koji je započeo nakon pandemije Kovid-19 kako je inflacija porasla.

Ali pažnja investitora izgleda kao da je već prešla na ono što će se dogoditi nakon što je frankfurtska institucija smanjila ovu u junu.

- Sudeći po komentarima zvaničnika, nema sumnje u mudrost smanjenja kamatnih stopa 6. juna - rekao je Mark Vol, posmatrač ECB u Dojče banci.

Šta dolazi posle juna?

- Čak i uz iznenađenje nagore na HICP u maju (harmonizovani indeks potrošačkih cena), ECB može da tvrdi da je smanjenje u skladu sa njenom funkcijom reakcije. Pitanje je šta dolazi posle juna?“

Inflacija u evrozoni za maj je bila nešto viša od očekivane, sa glavnom inflacijom od 2,6 odsto, a za baznu inflaciju od 2,9 odsto. Povrh toga, dogovoreni rast plata — cifra koju ECB pažljivo prati — ponovo se ubrzao u prvom kvartalu na 4,7 odsto nakon što je dostigao 4,5 odsto u četvrtom kvartalu 2023.

- Mnogi od ovih podataka su iskrivljeni jednokratnim efektima - rekao je glavni ekonomista Berenberga, Holger Šmiding.

- Na primer. Blaga zima je podstakla izgradnju na otvorenom u K1 (prvi kvartal), a time i realni BDP, dok su jednokratne isplate podigle plate više nego obično u nekim zemljama kao što je Nemačka početkom ove godine.

Ali dok se još jedno smanjenje stope u julu ne može isključiti, s obzirom na nedavne komentare kreatora politike ECB-a, to se ne čini baš verovatnim.

- Vidimo da se neki elementi inflacije pokazuju upornim — posebno domaća inflacija, a posebno usluge - rekla je članica odbora Evropske centralne banke Izabel Šnabel u intervjuu nemačkom javnom servisu ARD 16. maja.

- Upozorila bih da se ne krećete prebrzo jer postoji rizik od prebrzog smanjenja kamatnih stopa. I to bi definitivno trebalo da izbegnemo - rekla je ona.

Sledeće na ovom neravnom putu bila bi razlika između ECB i sopstvene postavke stope Federalnih rezervi SAD koja više liči na "više za duže“. Ovo nije lak zadatak jer bi mogao imati jake implikacije na kurs evra i dolara koji utiče na inflaciju kroz cene uvoznih dobara i usluga.

- Za 6-12 meseci, kada prema našim pretpostavkama razlika između kamatnih stopa Fed-ECB poraste na istorijski visoke nivoe, depresijacija deviznog kursa bi mogla imati snažan prenos inflacije ako, kako se očekuje, domaća tražnja bude jača, profitne marže budu uže i referentne stope su manje restriktivne -objasnio je Mark Vol.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51