• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.06.2024

13:45

Biće mesta za sve buduće maturante: Ministarka prosvete o polaganju male mature!

Tanjug/Rade Prelić

Društvo

Biće mesta za sve buduće maturante: Ministarka prosvete o polaganju male mature!

Podeli vest

Budući srednjoškolci maturu će polagati 17, 18 i 19. juna, a konačni razultati izaći će 24. juna.

Obzirom da za šest dana počinje trodnevno polaganje mala mature Ministarstvo prosvete organizovalo je u zgradi Vlade Srbije konferenciju za medije na kojoj su razjašnjene sve moguće nedoumice i saopštene neophodne informacije u vezi sa polaganjem završnog testa.

Osim Slavice Đukić Dejanović, ministarke, na konferenciji su se novinarima obratili njeni savetnici za školstvo Milan Pašić i Miloš Blagojević, kao i Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

- Pred nama su važne aktivnosti, pre svega završni ispit na kraju osnovnoškolskog obrazovanja, a potom upis u srednje škole. Završni ispit polažu svi učenici na kraju osmog razreda osnovnih škola, kao i odrasli koji stiču osnovno obrazovanje u skladu sa zakon kojim se utvrđuje obrazovanje odraslih osoba. U školskoj 2023/24 godini završni ispit realizovaće se 17, 18. i 19. juna, dok ovaj ispit odrasli polažu 17. juna - rekla je Đukić Dejanović.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Kako je navela ministarka, ove godine pravo na polaganje završnog ispita ima ukupno 66.970 osmaka.

- Učenici će na završnom ispitu male mature rešavati zadatke iz predmeta srpski jezik, odnosno maternji jezik, matematika i jednom od izbornih predmeta (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija). Testovi sadrže zadatke osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa - navela je ona na konferenciji - istakla je ministarka.

Imaće dovoljno mesta za sve

Prema rečima ministarke, privi rezultati testiranja biće objavljeni samo dva dana po završetku male mature.

- Preliminarne rezultati završnog ispita deca i roditelji moći će da vide već 21. juna. Učenici i njihovi roditelji imaju pravo na prigovor koji je moguće podneti neposredno u školi ili elektronski putem, dok je objavljivanje konačnih rezultata 24. juna - napomenula je ona.

Kako je istakla, za upisu učenika u prvi razred srednje škole planirano je 72.522 mesta.

- Budući srednjoškolci ne treba da brinu, jer za sve ima mesta u srednjim školama. Važno je da ispit rade bez treme i da veruju u sebe - istakla je na kraju.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Prijavljivanje i na Vajberu

Milan Pašić, pomoćnik ministarke naveo je i da je do sada održano sedam sastanaka od novembra, a najveća novina je dodatni, vajber kanal, pre kojeg će teći prijavljivanje i ostale procedure oko ispita.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!
Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!

Jedinice grupe "Sever" su kod Volčanska, Bočkova i Lipcova u rejonu Harkova porazile ljudstvo i opremu 36. brigade marinaca, 113. brigade kopnene odbrane i 13. brigade Narodne garde. Pored toga, odbijen je kontranapad jurišnih grupa neprijateljske 71. brigade. Ovo je na jutanjem brifingu rekao portparol Ministarstva odbrane,general-potpukovnik Igor Konašenkov.

24.06.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija