• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.06.2024

19:00

Koliko košta podizanje gotovine na bankomatima u inostranstvu? Evo šta treba da znate ako putujete u drugu državu!

Shuterstock

Društvo

Koliko košta podizanje gotovine na bankomatima u inostranstvu? Evo šta treba da znate ako putujete u drugu državu!

Podeli vest

Jedna od bitnih stavki koje treba proveriti pre odlaska na odmor, pogotovo ako putujete u inostranstvo, je – da li banka koja vam je izdala platne kartice posluje u zemlji u kojoj planirate da boravite?

Međutim, čak i ako je reč o banci iste grupacije, može vam biti naplaćena provizija.

Pojedine banke u inostranstvu ne naplaćuju proviziju za podizanje novca debitnom karticom ukoliko imaju takav ugovor sa vašom matičnom bankom u Srbiji.

Ipak, iz Narodne banke Srbije kažu da je zabluda korisnika da banka u inostranstvu neće naplatiti proviziju za podizanje novca sa bankomata ako je iz iste grupacije kao i banka koja je izdala karticu u Srbiji, piše portal Biznis.

- Sve poslovne banke u Srbiji su zasebna pravna lica, stoga provizija za podizanje novca sa bankomata neće biti naplaćena samo ako su banke međusobnim sporazumom regulisale to pitanje, što možete proveriti sa vašom bankom pre nego što otputujete u inostranstvo - upozoravaju sagovornici iz Narodne banke Srbije (NBS).

Foto: Informer DN

 

Za transakcije podizanja gotovine i plaćanja karticom svaka banka naplaćuje naknadu u skladu sa svojom poslovnom politikom, tako da vam za isplatu keša može biti naplaćeno i do četiri odsto isplaćene sume ili tri do pet evra po transakciji.

Tarifnici banaka za ove usluge javno su dostupni na njihovim zvaničnim sajtovima i korisnici mogu imati uvid u te naknade, a to su naknada za isplatu gotovog novca korišćenjem debitne/kreditne kartice na bankomatima u inostranstvu i plaćanje robe i usluga u inostranstvu debitnom/kreditnom karticom.

Bankari savetuju da, zbog visine provizije za korišćenje platnih kartica u inostranstvu, treba izabrati plaćanje karticom direktno kod trgovca. Ukoliko nemate moguć́nost da direktno na prodajnom mestu izvršite plaćanje i primorani ste da podignete novac, koristite debitnu karticu jer su provizije najčešće niže nego za korišćenje kreditnih kartica.

Devizni račun

Budući da za plaćanje karticom u inostranstvu nije potreban devizni račun već se mogu koristiti i kartice vezane isključivo za dinare, treba biti oprezan zbog troškova konverzije valute. To je praktično još jedna provizija sa kojom se korisnik može susresti pri korišćenju kartice u inostranstvu, a nju naplaćuje banka u Srbiji koja je i izdala karticu.

Foto: Informer DN

 

Iz Narodne banke Srbije (NBS) kažu da izdavaoci platnih kartica u Republici Srbiji za transakcije podizanja gotovine na svojim bankomatima u praksi najčešće ne naplaćuju naknadu, dok za transakcije na bankomatima drugih banaka i za podizanje gotovine u inostranstvu naplaćuju naknade u skladu sa svojom poslovnom politikom.

- Nisu ni sve banke ni platne kartice iste. Ukoliko posedujete karticu koja zadužuje vaš devizni račun, da biste izbegli duple konverzije pre putovanja korisno je da se kod svog izdavaoca informišete koja je ugovorena valuta obračuna za potrošnju u inostranstvu i da li će postojati konverzija u zavisnosti u koju zemlju putujete - ističu iz NBS.

Na primer, ukoliko idete na letovanje u Crnu Goru na raspolaganju su vam usluge 11 banaka, od kojih iz istih grupacija u Srbiji posluju Erste banka, NLB banka i Addiko banka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija