• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.06.2024

11:01

Evo šta roditelji treba da znaju od BRNU virusu? Oboljenje brzo prolazi - ovo su simptomi!

Shutterstock

Društvo

Evo šta roditelji treba da znaju od BRNU virusu? Oboljenje brzo prolazi - ovo su simptomi!

Podeli vest

BRNU virus se najčešće prenosi kapljičnim putem i klasifikuje se kao bolest prljavih ruku.

Domovi zdravlja kod nas beleže porast slučajeva oboljenja dece od BRNU virusa, poznatog i kao "američki virus". Ovaj virus izaziva pojavu ospi, što roditelji često pomešaju sa varičelama. Najčešće pogađa decu predškolskog uzrasta, pa lekari apeluju na roditelje da prepoznaju simptome kako bi se sprečilo širenje virusa u kolektivima.

BRNU virus izaziva bolest šaka, stopala i usta, poznat kao enterovirus koji se nalazi u digestivnom traktu. Najčešće pogađa decu starosti 2-3 godine. Simptomi uključuju visoku temperaturu, ospi, loše opšte stanje i curenje nosa, što roditelji često pomešaju sa varičelama ili alergijama.

Inkubacija virusa traje 3 do 5 dana.

Foto: Shutterstock

 

Simptomi su sledeći:

Temperatura do 38 stepeni
Povremena glavobolja
Bol u grlu
Odbijanje obroka
Kašasta stolica kod male dece
Ospe na šakama, stopalima i u ustima koje liče na plikove

BRNU virus se najčešće prenosi kapljičnim putem i klasifikuje se kao bolest prljavih ruku. Infekcija se prenosi preko sekreta iz nosa, pljuvačke, ranica iz usta, prljavih ruku i kontaminiranih igračaka. Deca često dodiruju usta i zatim igračke, čime se virus širi među decom.

Deca zaražena BRNU virusom ne smeju piti opore napitke, tipa, sok od pomorandže i slično što može da nagriza usnu duplju. U ovom slučaju dajte im vodu ili jogurt. Ako kašlje, obavezno se obratite lekaru. 

BRNU virus obično prolazi sam od sebe u roku od 10 dana. Terapija uključuje lekove protiv povišene temperature, mirovanje i izolaciju. Ukoliko se pojavi sekundarna infekcija usled češanja, lekar može prepisati antibiotsku mast. Sve simptome treba pratiti i konsultovati se sa lekarom u slučaju promene stanja.

Ostanite informisani i prepoznajte simptome na vreme kako biste zaštitili svoju decu i sprečili širenje BRNU virusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!
Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!

Izraelski kanal 12 objavio je večeras da se u Izraelu veruje da je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u večerašnjem napadu izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na, kako se navodi, podzemnu komandnu bazu Hezbolaha u Bejrutu.

27.09.2024

22:24

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija