• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.06.2024

19:53 >> 19:57

Ministar Vesić objavio optimistične vesti: U aprilu je izdato 38.1 odsto više građevinskih dozvola u odnosu na isti mesec 2023. godine!

informer.rs

Društvo

Ministar Vesić objavio optimistične vesti: U aprilu je izdato 38.1 odsto više građevinskih dozvola u odnosu na isti mesec 2023. godine!

Podeli vest

U aprilu je u Srbiji izdato 2.723 građevinskih dozvola, što u odnosu na isti mesec 2023. godine iznosi povećanje od 38.1 odsto.

Od ukupnog broja izdatih dozvola u aprilu 80,8 odsto odnosi se na zgrade, a 12,9 na ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade 79,3 odsto dozvola je izdato za stambene, a 20,7 odsto za nestambene zgrade. Kod ostalih građevina najveći deo se odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove.

U aprilu je prijavljena gradnja 3.723 stana sa prosečnom površinom od 72 metara kvadratnih, a predviđena vrednost radova na izgradnji novih stanova iznosi 84,6 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova. 

Foto: Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Ukupna predviđena vrednost radova po građevinskim dozvolama na teritoriji Republike Srbije iznosi 82,18 milijardi dinara. U istom mesecu prošle godine iznosila je 76,52 milijarde dinara, što znači da imamo porast od 7.4 odsto.

Ovi podaci ohrabruju i veoma je važno da građevinska industrija nastavi da raste, jer svaki dinar uložen u nju multiplikuje se tri puta u BDP-u Srbije.

Srećan sam što vidim da građevinska industrija raste i što sve one zakonske mere koje smo preduzeli prošle godine donose rezultate. Tu pre svega mislim na Zakon o planiranju i izgradnji, koji je ubrzao procedure, a takođe investitorima stvorio predvidivo poslovno okruženje i stimulisao ih za dalja ulaganja.

Takođe, podsećam i na ukidanje Zakona o konverziji, koji je otključao razvoj preko 5.000 lokacija u Srbiji i gde se na delu tih lokacija ulaže već preko 90 miliona evra, uglavnom u širenje proizvodnih kapaciteta - istakao je ministar Goran Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

MGSI i Univerzitet u Beogradu potpisali Protokol o saradnji!
Društvo

MGSI i Univerzitet u Beogradu potpisali Protokol o saradnji!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić potpisali su danas u Vladi Srbije Protokol o saradnji kojim je predviđena realizacija studentskih praksi pri tom ministarstvu, kao i javnim preduzećima i agencijama iz nadležnosti MGSI.

13.06.2024

13:07

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija