• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

17.06.2024

14:28

Pred nama su tropski dani, a ovo su znaci toplotnog udara! Lekari savetuju šta prvo da uradite

Pixabay

Društvo

Pred nama su tropski dani, a ovo su znaci toplotnog udara! Lekari savetuju šta prvo da uradite

Podeli vest

Kardiolog dr Tamara Urošević preporučila je svim kardiovaskularnim bolesnicima da obavezno odu na preventivni pregled pre nego što se upute na neko putovanje.

Kako je istakla, važno je da i oni koji su na redovnoj terapiji i oni koji nisu, povedu računa kada je u pitanju izlaganje suncu, te da je neophodno promeniti i ishranu.

Prema rečima doktorke Urošević, toplotni udar nastaje kada je nedovoljna termoregulacija između spoljne temperature.

- Kako kaže, visoke temperature šire krvne sudove i smanjuju krvni pritisak, pa kako bi se terapija prilagodila novom godišnjem dobu, neophodno je da se ode na kardiološki pregled . Treba smanjiti izlaganje suncu od 10 do 17 časova. Uzimati laganije obroke sa više ribe, piletine, mnogo voća i povrća i naravno da se pije što više  vode, limunade ili čajeva - kaže doktor Urošević.

Prema njenim rečima, toplotni udar nastaje kada je nedovoljna termoregulacija između spoljne temperature.

- Organizam smanji znojenje, smanji regulaciju, a to je prvi kontakt koji on pravi sa vazduhom. I onda se povećava sama toplota u organizmu. Može doći do nastanka poremećaja srčanog ritma, tahikardija, do promena u krvnom pritisku i naravno, u najgorim slučajevima može se i zazvati i srčani udar - kaže Uroševićeva.

Foto: Novak Djurović

 

Prema najavi RHMZ-a, prvi toplotni talas počinje od danas, i trajaće najmanje pet dana. Kako je ranije upozorio klimatolog Vladimir Đurdević, toplotni talasi mogu naneti mnogo više štete ljudima nego superćelijske oluje i razne druge vremenske nepogode, jer veoma često izazivaju srčani udar i dovode do smrti.

Pedijatar dr Saša Milićević istakao danas da je trenutno vreme pogodno za toplotne udare, a da su najmlađi veoma ugroženi. On je istakao da se na ove temperature moramo adaptirati i da je važni redovno hidriranje organizma.

- Hidratacija je ključna. Dobro je što su ljudi počeli da nose flašice vode sa sobom.  Toplotni udar može da nastane kada je osoba dugo vremena izložena visokim temperaturama - naveo je doktor i dodao:

- Posebu pažnju obratiti na bebe koje su više obučene , i mogu lako da dobiju toplotni udar. Važno je prepoznati udar i treba prvo uzeti vodu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija