• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

25.06.2024

10:15

Lidija je "Inženjerka godine"! Biografijom podseća na neke od likova iz čuvenog filma "Top gan": "To je motiv za buduće uspehe"

Tanjug

Društvo

Lidija je "Inženjerka godine"! Biografijom podseća na neke od likova iz čuvenog filma "Top gan": "To je motiv za buduće uspehe"

Podeli vest

Sve je više žena u inženjerstvu u Srbiji i to najbolje pokazuje i ovogodišnji konkurs za izbor inženjerke godine, na koji je bilo prijavljno 80 kandidatkinja. Cilj inicijative "Inženjerka godine", koju je pokrenula Privredna komora Srbije, jeste da motiviše mlade žene u Srbiji, posebno učenice srednjih škola, za studije i kasniju karijeru u inženjerskoj struci.

Dr Lidija Tomić, asistentkinja na Visokoj školi strukovnih studija Vazduhoplovne akademije, sa jedne strane priznanje "Inženjerka godine" vidi kao nagradu za njen dosadašnji trud i rad, a sa druge strane nagrada joj znači i kao motiv za buduće uspehe.

- Šaljemo divnu poruku mladim generacijama i kroz naše primere zapravo njih inspirišemo da se pridruže i odluče za inženjerstvo - kaže Tomićeva.

Sa 28 godina, Lidija ima pet godina radnog iskustva, a biografijom podseća na neke od likova iz čuvenog filma "Top gan", jer radi i kao inženjer i predavač.

- Primer sam inženjerke koja je svoju karijeru započela u industriji, odnosno radom u nacionalnoj avio-kompaniji na inženjerskim pozicijama i nakon nekoliko uspešnih godina poželela sam da se dalje usavršavam i da dam lični doprinos industriji - rekla je Lidija Tomić.

Foto: Tanjug

 

Kroz istraživački rad i doktorske studije dobila je priliku da predaje onima s kojima je najviše sarađivala u industriji, odnosno pilotima i kontrolorima letenja.

- Veza teorije i prakse mi dosta znači u sadašnjem radu, pre svega zato što imam priliku da svojim studentima približim i spremim ih za realno radno okruženje i zaista uživam kada na našim predavanjima analiziramo situacije iz realnog okruženja, kroz koje sam i ja sama prošla - istakla je najbolja inženjerka Srbije.

Kako dronovi utiču na bezbednost civilnog saobraćaja

- Moj doktorat zapravo predstavlja alat, odnosno strategiju na koji način proceniti rizike koje dronovi mogu predstavljati po komercijalno civilno vazduhoplovstvo. Pored te strategije, definisala sam i dala predlog na koji način upravljati tim rizicima i koje su to mere koje su potrebne da budu implementirane kako ne bi došlo do ugrožavanja bezbednosti - precizirala je Tomićeva.

Vazduhoplovna akademija je u sistemu dualnog obrazovanja, a princip edukacije je sa u skladu sa standardima u Evropi.

Foto: Tanjug

 

Sa Saobraćajnog fakulteta šalje se lepa slika rodne ravnopravnosti, budući da je odnos studentkinja i studenata 50-50 odsto.

- Zaista imam veliki broj svojih koleginica, inženjerki vazduhoplovnog saobraćaja, koje su kako kod nas, tako i u svetu u vodećim firmama iz oblasti vazduhoplovnog saobraćaja - istakla je Lidija.

U svetu je situacija malo drugačija. Na Međunarodnih dan žena u inženjerstvu, saopšteno je da žene čine tek 15 odsto zaposlenih, ali Lidiju Tomić raduje što je taj broj iz godine u godinu sve veći i da ona na međunarodnim konferencijama širom sveta primećuje sve veći broj žena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija