• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

05.07.2024

09:14

Opasna zaraza i dalje hara Srbijom:  Za samo nedelju dana, u 2 grada 15 obolelih

Informer

Društvo

Opasna zaraza i dalje hara Srbijom: Za samo nedelju dana, u 2 grada 15 obolelih

Podeli vest

Morbile, odnosno male boginje, i dalje haraju Srbijom, a po najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u poslednjoj nedelji juna, od 24. do 30. juna registrovano je 15 novih slučajeva.

Najviše novoobolelih bilo je u Beogradu i u Novom Pazaru. Zaključno sa 30. junom morbile su u Srbiji od početka godine potvrđene kod ukupno 150 osoba.

U poslednjoj nedelji, po podacima "Batuta" registrovano je 8 novih slučajeva u Beogradu i 7 u Novom Pazaru.

- U Beogradu je do sada registrovano je 88 slučajeva morbila u okviru epidemije prijavljene 22.februara 2024. godine. Pored toga morbile su potvrđeni i kod dva deteta iz Republike Srpske. Među obolelima u Beogradu je 27 dece mlađe od šest godina, od kojih je 24 nevakcinisano. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod sedmoro obolelih - navodi su u najnovijem izveštaju Instituta "Batut".

Kao i u Beogradu, i u Novom Pazaru je prijavljena epidemija 7. maja. U tom gradu su morbile dijagnostikovane kod 23 dece. Ona su nevakcinisana i uzrasta su od 15 meseci do devet godina.

Male boginje su, inače, dijagnostikovane ove godine i u Novom Sadu, gde je bilo 5 slučajeva, a poslednji su registrovani 19. juna.

Ove godine su se pojavile i u Boru, Valjevu, Mionici, Vranju, u Južnobanatskom okrugu gde je bila i prijavljena epidemija 18. aprila.

I u Nišu je 9 osoba obolelo od morbila, u Loznici i Krupnju po dve.

Pooštrene mere još na snazi

U Srbiji su i dalje na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora, koje traju od 7. februara, a tako će biti sve do isteka perioda dvostruke inkubacije nakon poslednjeg registrovanog slučaja malih boginja.

Morbile prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom - putem poljupca, rukovanja, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba kao što su kašalj i kijanje, a retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

Inkubacija, period od momenta ulaska virusa u organizam do pojave tegoba kod malih boginja traje 7 do 18 dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija