• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

17.07.2024

16:48

Đaci iz Srbije izdominirali na olimpijadi u Evropi: Ono što oni znaju je neprocenjivo

RTV Brus/printscreen

Društvo

Đaci iz Srbije izdominirali na olimpijadi u Evropi: Ono što oni znaju je neprocenjivo

Podeli vest

Dva zlatna, tri srebrna i sedam bronzanih odličja - nesvakidašnji uspeh postigli su osnovci i srednjoškolci, reprezentativci Srbije na jubilarnoj, Desetoj evropskoj geografskoj olimpijadi i to u konkurenciji od oko 140 mladih talenata iz 12 država.

Naša domovina bila je domaćin ove smotre znanja koja je krajem prošlog i početkom ovog meseca održana u Beogradu i na Kopaoniku. Učesnici su se znanjem nadmetali u dve kategorije po uzrastu: seniorskoj (mladi od 16 do 19 godina) i juniorskoj (deca od 12 do 15).

Srbiju je predstavljalo 19 učenika, od toga je 12 ovenčano olimpijskim medaljama. Deset odličja zavredeli su polaznici beogradskog Regionalnog centra za mlade talente "Nikola Tesla", a dva njihovi vršnjaci iz Regionalnog centra za talente "Mihajlo Pupin" u Pančevu.

Oni su bili najuspešniji


Najuspešniji u našoj reprezentaciji bili su osvajači zlatnih medalja: Jakov Đondović, učenik Matematičke gimnazije, u kategoriji seniora, i među juniorima Petar Tolimir iz gimnazije "Ruđer Bošković".

Srebrna odličja izborili su seniori Andrija Baldić iz Požarevačke gimnazije, i Denis Šabotić iz Pete beogradske gimnazije, dok je u juniorskoj konkurenciji srebrni Pavel Sekulić iz somborske gimnazije "Veljko Petrović".

Bronzanu medalju izvojevali su seniori Gabriel Lalić, iz pančevačke gimnazije "Uroš Predić", i Ilija Ćulibrk iz novosadske gimnazije "Isidora Sekulić". Treće mesto u kategoriji juniora osvojili su: Aleksa Tomić, đak kikindske osmoletke "Sveti Sava", Damjan Ćuk, iz užičke Prve osnovne škole kralja Petra Drugog, Milutin Pilipović iz Šabačke gimnazije, i Nikola Vujisić iz OŠ "Dragojlo Dudić" u Beogradu. Budući da ova olimpijada daleko prevazilazi okvire takmičenja koja podrazumevaju rešavanje zadataka u ispitnoj sali, i zahteva daleko više znanja od onog koje je predviđeno našim planom i programom nastave i učenja, uspeh ove darovite dece time je još značajniji.

- Ovo takmičenje je izuzetno zahtevno. Ima tri segmenta. Jedan deo jeste pisani, ali oni tu više pišu eseje na određene teme nego odgovore na pitanja. Drugi deo je terenski, takmičari obilaze određeni prostor i daju predloge rešavanja konkretnog problema, a ovoga puta glavna tema bila je zaštita životne sredine i prirode na Kopaoniku. Treći segment je multimedijalni test, ili kviz, gde učenici treba da pokažu znanja iz aktuelnih geopolitičkih i drugih dešavanja u svetu. Naši đaci prvo treba da prođu četiri nivoa nacionalne olimpijade da bi učestvovali na evropskoj koja je na engleskom jeziku - objasnio je Nikola Srzentić, direktor Regionalnog centra za mlade talente "Nikola Tesla".

Za one koji sa talentima rade, napominje on, veliki uspeh na Evropskoj geografskoj olimpijadi nije veliko iznenađenje.

"Naša deca su najpametnija na svetu"

- To je zato što znamo da imamo izvanrednu decu. Posle 25 godina rada u centru i tolikih takmičenja, mislim da su naša deca najpametnija na svetu, samo im treba pokazati dobar put, a ima profesora koji su prihvatili taj posao, iako im je to dodatak na prosvetni rad kojim se inače bave u školama u kojima su zaposleni - napominje Srzentić.

Među profesore entuzijaste koji posvećeno rade s talentima on ubraja i Biljanu Krstin. Ona je mentor darovitima u RCT "Mihajlo Pupin", inače nastavnik geografije u OŠ "Vasa Živković" u Pančevu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Strategija celog regiona je provociranje Srbije! Dojučerašnje komšije targetiraju Srbe i traže njihovu satanizaciju!
Live TV

Strategija celog regiona je provociranje Srbije! Dojučerašnje komšije targetiraju Srbe i traže njihovu satanizaciju!

Kabinet srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović uputio je urgentan dopis ministru spoljnih poslova u Savetu ministara BiH, Elmedinu Konakoviću, u kome traže da hitno i bez odlaganja odobre dolazak i prelet helikoptera MUP Srbije da bi pomogao u gašenju požara na području opštine Gacko, te da tako pokaže odgovornost prema ljudskim životima. Ovim povodom gosti "Info jutra" Informer televizije bili su profesor dr Milimir Mučibabić, univerzitetski profesor i analitičar i politikolog Ljuan Koko.

17.07.2024

12:34

Strašno je to što pripadnica tajne službe nije umela da vrati pištolj u futrolu! Nemoguće je da Ukrajinci izvrše atentat na Putina! (VIDEO)
Live TV

Strašno je to što pripadnica tajne službe nije umela da vrati pištolj u futrolu! Nemoguće je da Ukrajinci izvrše atentat na Putina! (VIDEO)

Kandidat za predsednika Amerike Donald Tramp nedavno je bio meta atentata koji je, pukom srećom, preživeo bez težih povreda. Da li je moguće da sličan napad zadesi i ruskog predsednika Vladimira Putina? Odgovor na ovo pitanje davala je Marina Galogaža, predsednica Udruženja sunarodnika Rusije, tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

17.07.2024

10:02

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Sprema se bomba! Gigant spremio 20 miliona evra za Srbina!
Fudbal

Sprema se bomba! Gigant spremio 20 miliona evra za Srbina!

Italijanski velikan Milan blizu je dogovora sa Strahinjom Pavlovićem (23), ali on po svemu sudeći neće biti jedini Srbin koji stiže na "San Siro", pošto je slavni klub započeo pregovore sa Udinezeom oko transfera Lazara Samardžića (22)!

17.07.2024

13:52

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija