• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

21.07.2024

09:34

Platite smeštaj, pa ostanete bez struje: Hrvatska u problemu zbog visokih temperatura

Shutterstock

Društvo

Platite smeštaj, pa ostanete bez struje: Hrvatska u problemu zbog visokih temperatura

Podeli vest

Zamislite da platite 100 evra za stan za noćenje, koje onda provedete bez struje. Upravo to se tokom srede dogodilo u Vodicama, Tribunju, Srimi, Jadriji, Prviću i drugim okolnim mestima i ostrvima.

Struja je nestala u 23 sata, postepeno se vraćala tokom noći u naseljima, a na ostrvo Prvić stigla je tek ujutru. Sve se to dešava u jeku turističke sezone, a u HEP-u su za sibenik.in rekli da je uzrok preveliko opterećenje sistema, što je izazvalo kvar u HEP-ovoj elektrani u Bilicama.

Zanimljivo je i da je samo dan ranije, u utorak, u Hrvatskoj zabeležena nova rekordna potrošnja električne energije od 3.341 megavatsat (MVh), kako je saopštio Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS).

Već drugi kvar zbog preopterećenja sistema u Dalmaciji

 

Upravo su Vodice najveći potrošač električne energije, budući da na tom području trenutno boravi najviše turista. Međutim, u Vodicama je oduvek bilo previše turista, pa do ovakvih pojava nije bilo. Nije teško zaključiti da su za sve zaslužni klima-uređaji, kojih je sve više i koji rade i noću, jer se temperature ne spuštaju ispod 30 stepeni, bez daška vetra.

Jedno od rešenja, pored solarnih panela, kojih u suncem okupanoj Dalmaciji hronično nema, mogao bi biti i podmorski kabl, ali je Hrvatska odbila taj projekat, pa je završio u Srbiji.

- Hrvatskoj je ponuđen podmorski kabl Hrvatska - Italija koji bi spojio trafostanicu Konjsko sa Vilom Novom u Italiji i rasteretio ove dalekovode od kojih sada zavisimo. A Hrvatska je tada to odbila i taj podmorski kabl je otišao u Crnu Goru, povezao ih sa Italijom i sada funkcioniše, a preko Crne Gore je povezan sa Srbijom - rekao je stručnjak za energetiku Ivica Jakić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

Najtačniji nedeljni horoskop od 22. do 29. jula! Lavovima se otvaraju sva vrata, Škorpije strahuju za poziciju na poslu, a evo kome sledi selidba
PUN MESEC U JARCU

Najtačniji nedeljni horoskop od 22. do 29. jula! Lavovima se otvaraju sva vrata, Škorpije strahuju za poziciju na poslu, a evo kome sledi selidba

Danas je pun Mesec u Jarcu, koji snažno menja sudbinu svih znakova, a posebno Jarčeva, Ovnova, Rakova i Vaga. Pun Mesec u Jarcu na poslednjem stepenu ovog znaka napraviće konjukciju sa Plutonom iz Vodolije, tako da će doneti duboko emotivno preispitivanje, ali i isplivavanje svega onoga što smo davno zakopali unutar sebe. Mars se nalazi u Blizancima, a Venera u Lavu, tako da je flert pojačan u letnjem periodu.

21.07.2024

06:40

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija