• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.08.2024

14:58

Mališani iz Austrije i Republike Srpske zajedno na Ceru i Mišaru

Denis Živković

Društvo

Mališani iz Austrije i Republike Srpske zajedno na Ceru i Mišaru

Podeli vest

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević otvorio je danas u Šapcu, zajedno sa gradonačelnikom dr Aleksandrom Pajićem, kulturno-obrazovni kamp za mlade iz dijaspore i regiona. Kamp okuplja decu uzrasta od 11 do 15 godina, a tokom sedam dana trajanja kroz njega će proći 150 dece iz Austrije i Republike Srpske.

Ministar Milićević istakao je da je cilj ovog i sličnih kampova koji se održavaju širom Srbije da se ojačaju postojeće i stvore još čvršće veze između matice i sunarodnika koji žive van Srbije.

- Upravo kroz ovakve događaje, manifestacije, okupljanja, akcenat stavljamo na naše mlade sunarodnike, mališane koji žive van Srbije. Prošle godine je to bio pionirski poduhvat, ove godine 22 kampa, 18 opština i gradova na teritoriji Republike i oko 5.000 mališana će biti uključeno u čitav projekat. Cilj je da mališani koji žive van Srbije kroz upoznavanje kulture istorije, tradicije unutrašnjosti Srbije uče o kulturi i istoriji našeg naroda. Želja nam je da kampove iskoriste da nauče još bolje ćirilicu i srpski jezik i da širom sveta tamo gde žive budu čuvari našeg identiteta i tradicije  - istakao je ministar Milićević.

On je posebno naglasio važnost da u ovim kampovima učestvuju i deca iz Republike Srpske, naglasivši da je reč o jednom istom narodu koji reka Drina nikada nije razdvajala več uvek spajala.

Gradonačelnik Pajić zahvalio je ministru što je finansijski pomogao održavanje ovog kampa i najavio da će njegov grad i naredne godine organizovati okupljanje mladih iz dijaspore i regiona.

- Šabac ima nesumnjivo mnogo toga da pokaže ovoj deci i mi smo se potrudili da oni o svojoj kulturi saznaju nešto više, o Mišaru, Ceru, da posete jedan od najlepših manastira u Eparhiji šabačkoj Kaonu - rekao je Pajić. 

Učesnici kampa su deca iz SSKUD ,,Jovan Jovanović Zmaj“ iz grada Feldkirha u Austriji, KUD „Most“ iz Bratunca i KUD „Joco Savić Ilićka“ iz Brčkog. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Šta se ovo sprema?! Šojgu hitno otputovao u Teheran!
Planeta

Šta se ovo sprema?! Šojgu hitno otputovao u Teheran!

Sekretara ruskog Saveta bezbednosti Sergej Šojgu doputovao je danas u Teheran u radnu posetu Iranu, gde će sa sekretarom iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Alijem Akbarom Ahmadijanom i načelnikom Generalštaba iranskih oružanih snaga Mohamedom Bagerijem razgovarati o bezbednosnoj situaciji na bliskom istoku i saradnji Irana i Rusije, prenela je RIA.

05.08.2024

13:08

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija