• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

10.08.2024

11:01

"Može nešto žestoko da se popije!" Doktor iz Hitne pomoći savetuje kako da smireno navijamo za naše košarkaše danas!

Shutterstock/Reuters/EPA

Društvo

"Može nešto žestoko da se popije!" Doktor iz Hitne pomoći savetuje kako da smireno navijamo za naše košarkaše danas!

Podeli vest

Košarkaška drama između Srbije i SAD na Olimpijskim igrama nije samo držala navijače na ivici stolice, već je mnoge od njih dovela do toga da zatraže pomoć Hitne službe zbog naglog skoka krvnog pritiska, nakon poraza orlova. A danas u 11 sati igramo za bronzu sa Nemcima, a evo kako poučeni dosadašnjim iskustvom da se ponašamo i poštedimo organizam nervoze.

Vladimir Sinđelić iz Hitne pomoći kaže da je protekla noć u Beogradu bila mirna, ali je prokomentarisao i to kako organizam reaguje na uzbuđenja kakva nam donose aktuelni sportski događaji na Olimpijskim igrama, naročito kada naši sportisti igraju dramatične utakmice.

- Treba da budemo zadovoljni postignutim rezultatima naših sportista i svaki naredni krajnji ishod treba da prihvatimo mirno i bez uzbuđenja. Naročito treba da budemo svesni činjenice da na nepravdu ne možemo da reagujemo lično - prokomentarisao je on.

Kako da gledate utakmicu bezbedno i sačuvate srce pročitajte u našem odvojenom tekstu.

Kako preživeti današnju utakmicu

Uskoro će borba naših košarkaša za bronzanu medalju - duel sa Nemačkom na programu je u 11 časova - potencijalno i mnogo uzbuđenja za sve navijače Srbije.

- Zavisi šta kome prija, to je individualno. Da napravimo pauzu, pojedemo nešto slatko ili gricnemo nešto slano, čak i popijemo nešto žestoko. Normalna frekvenca iznosi od 60 do 100 otkucaja u minutu, i to je individualno. To zavisi i od naše fizičke aktivnosti, smirenosti - savetuje on.

Foto: printscreen RTS

 

Osvrnuo se i na to koliko bi visok pritisak trebalo da bude.

Do 120. Da ne prelazimo više - zaključio je dr Sinđelić, i dodao da će gledati sve naše sportiste u završnici Igara u Parizu.

Što se tiče pacijenata sa visokim pritiskom, postavlja se pitanje koliko su sportska takmičenja i naša nervoza doprineli pogoršanju stanja.

Doktor je podsetio da su dan nakon utakmice košarkaša sa Australijom imali pacijenta koji je 1972. godište sa pritiskom 190 sa 110 i to posle terapije, jer je gledao utakmicu.

Lekari savetuju određene hronične pacijente da pre utakmice popiju sedativ. Naravno, u tom slučaju čašica nečeg žestokog ne važi


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ovakvo opterećenje organizam teško izdrži! Čuveni kardiohirurg otkriva kako gledanje utakmica utiče na srce: Gledaocima puls ide i do 200!
Društvo

Ovakvo opterećenje organizam teško izdrži! Čuveni kardiohirurg otkriva kako gledanje utakmica utiče na srce: Gledaocima puls ide i do 200!

Sportska takmičenja, odnosno utakmice, stresna su i za navijače, pored samim učesnika, a profesor dr Miljko Ristić, naš čuveni kardiohirurg i savetnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" objašnjava da najviše problema mogu da imaju starije osobe, koje već imaju neke kardiovaskularne i probleme sa krvnim pritiskom.

09.08.2024

10:48

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23