• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.08.2024

13:04

Vrućina i višesatno čekanje! Kilometarske kolone turista na granicama: Evo kako možete da zaobiđete gužve

Goran Todorović

Društvo

Vrućina i višesatno čekanje! Kilometarske kolone turista na granicama: Evo kako možete da zaobiđete gužve

Podeli vest

Zbog početka vikenda i sezone godišnjih odmora danas se očekuje pojačan saobraćaj na auto-putevima, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Ogromne su gužve i na graničnim prelazima. Putnička vozila se na graničnim prelazima Horgoš, Batrovci i Sremska Rača, na izlazu iz zemlje, čekaju 4 sata, na Kelebiji 2 sata.

Gužve na putevima su očekivane jer počinje vikend, a počela je i "smena" turista, te se pojačava i intenzitet saobraćaja. Mnogi su odlučili baš u dane vikenda da krenu na odmor. Grčka je omiljena destinacija srpskih turista, tako da ima gužvi i na jugu Srbije.

Prema posljednjim podacima Auto-moto saveza za Srbiju, na graničnim prelazima Preševo i Gradina, jedan ka Makedoniji, drugi ka Bugarskoj, čeka se od 30 do 60 minuta.

Ekipa Euronews Srbija posetila je prelaz Preševo-Tabanovce gde su velike gužve, zauzete su sve trake u oba pravca. Policajci i carinici kažu da je veliki priliv vozila i da ne može brže da se radi.

Ovim integrisanim prelazom u proseku dnevno prođe 15.000 vozila. Tokom juna, jula i do 13. avgusta taj granični prelaz prešlo je više od 735.000 putničkih vozila. Ako se računa da je u svakom automobilu po dvoje ljudi to je više od miliona i po ljudi. Međutim, leti se na odmor uglavnom ide porodično, što znači da je brojka mnogo veća.

Foto: printskrin/amss

 

Veće gužve na Evzoniju

Najviše vozila na graničnom prelazu Preševo-Tabanovci bilo je u julu mesecu, više od 352.000 i u prvih 13 dana avgusta, kada je granicu prešlo više od 200.000 samo putničkih vozila.

Vozači su uglavnom strpljivi, kažu da su računali na čekanja na graničnim prelazima u vreme letnje sezone. Navode da se na Preševu čeka oko sat vremena, ali da su veće gužve na Evzoniju. Inače na Evzoniju su zbog pada sistema, ali i požara nekoliko puta bilo višesatnih čekanja.

Vozačima je uvek apel da tokom letnje sezone koriste i alternativne pravce i manje prelaze, mada u sezoni vrlo često i tamo bude gužva.

Jedan od vozača, koji se vraća sa odmora kaže da na Preševu čeka oko četrdesetak minuta, ali da je očekivao takav scenario kada je krenuo na odmor.

"Očekivali smo ovakav scenario. U odlasku smo imali sličnu situaciju. Kad smo odlazili bio je petak, sad je sreda znači nema pravila. Možda jedino neka noćna varijanta, ali mi izbegavamo da putujemo noću, pa sad ko je spreman za to neka proba noću", kaže on.

I ostali vozači sa kojima je razgovarala ekipa Euronews Srbija su strpljivi i kažu da su gužve očekivane.

Foto: Shutterstock

 

Na naplatnim rampama bez gužve

Sa druge strane i na auto-putevima je gužva, ali na naplatnim rampama nema većih zadržavanja.

Prema podacima JP "Puteva Srbije" više od 872.000 vozača koristi elektronski tag, a više od 80.000je prekonfigurisalo tag da može da se koristi i u Makedoniji i u Crnoj Gori.

Savet vozačima je da budu oprezni i skoncentrisani s obzirom na visoke temperature, da pažljivo voze, naročito oni koji su krenuli na odmor. Oni nemaju razloga za nervozu.

Kako da znate kolika je gužva na putevima i granicama

Kako biste tokom puta saznali na kom graničnom prelazu je najveća gužva, a gde je najprohodnije, od velike pomoći mogu da vam budu četiri stvari.

JP "Putevi Srbije"

Koristiće vam praćenje dnevnih servisnih informacija na sajtu JP “Putevi Srbije”, da bi znali ima li radova na nekim saobraćajnicama, da li su neke privremeno zatvorene i koji su onda alternativni pravci, te da ili ima gužvi na naplatnim stanicama autoputeva, ali i kakve vremenske prilike, od magle do poledice, vas očekuju na pojedinim deonicama.

Obratite pažnju: Ovo će vam pomoći u domaćem saobraćaju, ne i u inostranstvu.

Foto: Shuterstock

 

Sajt AMSS

Kako se budete približavali granici, stanje na prelazima i putevima uopšte možete da proverite na sajtu AMSS, a koristan je link gde uživo možete da pratite snimak sa kamera. Osim samog snimka, tu je navedeno i koliko se, prema zvaničnim informacijama, čeka na granici.

Obratite pažnju: AMSS daje informacije samo o tome koliko se čeka na našoj granici, dakle bez onog što vas dodatno očekuje u međuzoni i na samom prelazu države suseda. A to može da pridoda nekada i još nekoliko sati čekanja u koloni.

Aplikacije za mobilni

Prikaz gužvi na granicama daju i aplikacije za pametne telefone, poput "BorderWatcher". Ona se oslanja na iskustva korisnika aplikacije koji objavljuju koliko su vremena proveli na nekom graničnom prelazu.

Dovoljno je da odaberete zemlju iz koje dolazite i u koju idete i izaći će vam lista graničnih prelaza i trenutno vreme čekanja. Možete i vi da podelite svoje iskustvo i tako pomognete i drugima.

Obratite pažnju: Korišćenje mobilnog internet saobraćaja na graničnim prelazima može da prouzrokuje vanredne troškove ako se zadesite u romingu.

Google Maps

Ako u Gugl mapama uključite opciju prikaza intenziteta saobraćaja (traffic) i zumirate na određeni granični prelaz, ili bilo koji drugi deo vaše rute, možete da vidite koliko su duge kolone automobila predstavljene punim crvenim ili bordo linijama.

Obratite pažnju: Važno je da se o gužvama i stanju na prelazima informišete na vreme, makar pola sata pre dolaska na granicu. Jer, ako dođete pred granicu i upadnete u gužvu, više nema nazad, nema polukružnog - osuđeni ste na čekanje. Još jedna važna napomena, opcija "traffic" ne radi u offline modu mape koju ste prethodno preuzeli.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija