• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.08.2024

10:40

Anketa NBS pokazala: Lakše do dinarskih kredita, oštriji uslovi za devizne pozajmice

Informer DN

Društvo

Anketa NBS pokazala: Lakše do dinarskih kredita, oštriji uslovi za devizne pozajmice

Podeli vest

Banke su u drugom tromesečju ove godine ublažile su standarde po kojima su odobravale dinarske kredite privredi, dok su za devizne i devizno indeksirane kredite standardi blago pooštreni, pokazali su rezultati julske ankete koju je sprovela Narodna banka Srbije (NBS)

Što se kredita stanovništvu tiče, uslovi za njihovo odobravanje su dodatno ublaženi, što se u najvećoj meri odnosilo na dinarske gotovinske kredite i kredite za refinansiranje, a nastavak ublažavanja banke očekuju i u trećem kvartalu, objavila je NBS.

Anketa je pokazala i da banke očekuju umereno pooštravanje kreditnih standarda privredi u trećem tromesečju i to većim delom kod deviznih i devizno indeksiranih kredita.

Povećana tražnja

U drugom kvartalu povećana je tražnja privrede za kreditima i to prvenstveno za kratkoročnim deviznim i devizno indeksiranim kreditima, a u trećem kvartalu banke očekuju rast tražnje za svim vrstama kredita.

I stanovništvo je u drugom tromesečju povećalo tražnju za gotovo svim vrstama kredita, a nastavak sličnih tendencija očekuje se i trećem kvartalu.

Posmatrano prema veličini preduzeća, kreditni standardi su pooštreni za velika preduzeća, dok su ublaženi za poljoprivrednike i mala i srednja preduzeća.

Na ublažavanje kreditnih standarda privredi uticali su smanjeni troškovi izvora finansiranja, što se, kako su naveli iz NBS, može dovesti u vezu sa ublažavanjem monetarne politike Narodne banke i Evropske centralne banke.

Nasuprot tome, banke su ocenile da su u smeru pooštravanja standarda delovali manja konkurencija u bankarskom sektoru i povećana percepcija rizika, a delom i opšta ekonomska i geopolitička situacija kada je reč o devizno ideksiranim kreditima.

Na ublažavanje standarda za odobravanje kredita stanovništvu uticali su smanjeni troškovi izvora finansiranja i konkurencija na tržištu ovih kredita, dok je situacija na tržištu nekretnina delovala u suprotnom smeru, što je, ocenjuju iz centralne banke, verovatno opredelilo nepromenjenost kreditnih standarda kod devizno indeksiranih kredita.

Anketa je sprovedena od 1. do 12. jula, a u njoj su učestvovali predstavnici 18 banaka, čije učešće je veće od 99 odsto bilansne sume bankarskog sektora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

Imate grčeve u nogama? Evo šta može da vam pomogne
Zdravlje

Imate grčeve u nogama? Evo šta može da vam pomogne

Ako ste primetili da vas često "hvataju" grčevi u nogama, ne brinite se, jer je ovaj problem mnogo češći leti. Grčevi se, kako objašnjavaju fizioterapeuti, javljaju usled dehidratacije, gubitka elektrolita zbog znojenja, dugog sedenja, pa samim tim i zbog loše arterijske ili venske cirkulacije.

18.08.2024

10:00

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija