• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

18.08.2024

14:16

Srbija na udaru groznice Zapadnog Nila! Lekari apeluju na širenje novih zaraza

clipart

Društvo

Srbija na udaru groznice Zapadnog Nila! Lekari apeluju na širenje novih zaraza

Podeli vest

Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", od 23. jula, kada je u Srbiji potvrđen prvi slučaj groznice Zapadnog Nila, do 11. avgusta, kod još sedam osoba primećeni su simptomi koji ukazuju na zarazu ovim virusom.

Kako je potom saopšteno, svi zaraženi imaju tešku kliničku sliku, odnosno upalu mozga. Virus Zapadnog Nila, ako se iskomplikuje, može da dovede i do fatalnog ishoda.

Prema rečima epidemiologa dr Milunke Milinković iz Instituta "Batut" važno je napomenuti da groznica Zapadnog Nila uglavnom prođe bez simptoma kod ljudi i da se komplikacije stvaraju kod osoba sa već oslabljenim imunitetom.

Kaže i da je groznica Zapadnog Nila kod nas registrovana prvi put 2012. godine i kada je ova godina u pitanju, za sada ima uobičajen epidemiološki tok u Srbiji.

- Najveći broj zaraženih nema nikakve simptome bolesti, tako da ni ne znaju da su zaraženi. Svega 20 odsto obolelih ima neke blage simptome poput povišene temperature, bolove u mišićima, a pacijenata sa teškom formom bolesti bude manje od jedan odsto -laže dr Milunka Milinković.

Kako je nedavno izjavila za RTS, prosek obolelih od groznice Zapadnog Nila je 68 godina. Bolest je zastupljena kod oba pola i svih osam registrovanih pacijenata imaju teže kliničke slike.

Pored groznice Zapadnog Nila među građanstvom je prisutna i korona, a postoji strah i od epidemije majmunskih boginja. Takođe, nakon leta, postoji bojazan da se kod nas ponovo pojavi veliki kašalj, zbog slabog odziva za vakcinaciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

"Tiranin" u penziji! Rođen u Beogradu, a zbog jednog poziva postao legenda Hrvatske
Ostali sportovi

"Tiranin" u penziji! Rođen u Beogradu, a zbog jednog poziva postao legenda Hrvatske

Legendarni hrvatski vaterpolo stručnjak Ratko Rudić (76) zvanično se penzionisao! Najuspešniji trener u istoriji Olimpijskih igara rekao je zbogom ovom sportu na Korčuli, gde je organizovana revijalna utakmica reprezentacije Hrvatske koja je 2012. godine bila olimpijski šampion, protiv tima koji su činili igrači iz Srbije, Crne Gore, Mađarske, Španije, Grčke i Italije.

18.08.2024

15:42

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija