• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Espreso

19.08.2024

14:34

Kreću pripreme zimnice, ali su prinosi manji: Ovo su trenutne cene paprike na pijacama

M. L.

Društvo

Kreću pripreme zimnice, ali su prinosi manji: Ovo su trenutne cene paprike na pijacama

Podeli vest

Dugi periodi sa visokim dnevnim temperaturama uticali su na ranije sazrevanje paprike, pa ukoliko kupci budu čekali uobičajeno vreme za stavljanje zimnice, drugu polovinu septembra ili početak oktobra, pitanje je da li će je naći i po kojoj ceni.

Paprika za ajvar se na jugu zemlje, gde se i proizvodi u najvećim količinama, trenutno prodaje za 120 dinara po kilogramu, što je jednako veleprodajnoj ceni koju je, u ovo vreme, imala i prošle godine. Međutim, proizvođači ukazuju na to da je toplo vreme uticalo i na manje prinose kao i na kvalitet roda.

- Na trenutnu cenu ne možemo da se žalimo, ali je stanje na terenu generalno loše. Ima mnogo paprike koja je uništena od sunca. Visoke temperature su dovele do ranijeg sazrevanja i totalno poremetile stanje na tržištu. U vreme kada se bude najviše tražila neće je biti dovoljno. To bi moglo da dovede i do rasta cena, ali je sigurno da one neće biti manje u odnosu na ove po kojoj smo počeli sezonu - ističe Đorđe Micić, iz leskovačke Zemljoradničke zadruge 'Zelena zvezda' koja, u selu Vinarce, ima i sopstvenu proizvodnju povrća.

Đorđe savetuje građanima da ove godine o zimnici počnu da razmišljaju ranije u odnosu na dugogodišnju praksu. Predviđa da je u oktobru, kada se najviše prodaje na beogradskim pijacama, neće biti. Cene zelene i žute paprike u veleprodaji kreću se oko 100 dinara za kilogram, dok se babura trenutno prodaje za 10, pa i 20 dinara više.

Uprkos dugotrajnom tropskom talasu, zasadi paprika Bobana Ilića iz Donjeg Krajinca su trenutno dobrog kvaliteta, ali i on ukazuje na to da su prinosi manji.

- Rana je godina. Zato je i teško da se proceni kako će se stvari na tržištu odvijati ubuduće. Trgujemo samo na veliko i radimo za poznate kupce, pa sa prodajom nema problema - kazao je Ilić koji na 2,5 hektara, u zaštićenim uslovima, proizvodi zelenu, odnosno žutu papriku, baburu, kao i crvenu papriku za ajvar.

Velike vrućine su povrtarima značajno uvećale i troškove proizvodnje usled češćeg i obilnijeg zalivanja. Jovan Stojanović iz Kumareva priča i to da 'ratuje' sa najezdom smrdibuba koje mu uništavaju rod.

- Ne pamtim da sam imao težu i zahtevniju sezonu. Pored vrućine, probleme nam prave i smrdibube kojih ne mogu da se rešim prskanjem, jer ću uništiti i predatore, a njima štitim papriku od bolesti. Zbog brzog sazrevanja mora da se bere kratak plod na koji ljudi nisu navikli. Traže dužu i belu papriku, a po ovoj vrućini ona baš takva ne može da se održi. Ako se ne obere na vreme paprika 'turšijarka' počinje da crveni. Pada joj cena, a roba druge klase se prodaje za tek 35 do 40 dinara po kilogramu - zaključuje Jovan, koji na oko dva hektara pod plastenicima ima porodičnu proizvodnju ovog povrća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Nema više specijalne vojne operacije, ovo je zvanično rat! Da li Putin planira da se osveti zbog upada u Kursku oblast?
Live TV

Nema više specijalne vojne operacije, ovo je zvanično rat! Da li Putin planira da se osveti zbog upada u Kursku oblast?

Ceo svet priča danima o onome što se desilo u Kurskoj oblasti. Glavno je pitanje kako će reagovati Vladimir Putin. On je dao nalog da se pomogne civilnom stanovništvu. Nagađa se da li će se Putin osvetiti Ukrajincima za ovo iako oni nisu naveli neku veliku štetu Rusiji. Na ovu temu u "Info danu" govorili su akademik prof. dr Dragan Radenović i analitičar prof. dr Stevica Deđanski.

19.08.2024

16:23

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)
Live TV

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)

Nedavni izveštaj Ministarstva spoljnih poslova Kine govori o tome da je Amerika finansirala proteste u Srbiji održane prošle i pretprošle godine. U zvaničnim dokumentima jasno stoji da tih protesta stoje nevladine organizacije koje su finansirale Amerika i Evropa. Cilj Zapada je da se oslabi vlast u Srbiji kako bi lakše mogli da utiču na nju. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Vjerica Radeta i Đorđe Dabić, državni sekretar.

18.08.2024

19:54

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija