• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.08.2024

21:23

Za ovo Grci deru! Ako prekoračite dozvoljen unos jedne stvari u Grčku sledi paprena kazna!

Pexels/Pngwing

Društvo

Za ovo Grci deru! Ako prekoračite dozvoljen unos jedne stvari u Grčku sledi paprena kazna!

Podeli vest

Ljubitelji nikotina mogu da pođu kao bosi po trnju ako carinici na putu ka Grčkoj imaju "žutu minutu", te se onda dva boksa koje smo poneli da uštedimo, za čas posla pretvori u trošak koji nismo planirali, a može da nam upropasti odmor.

Pored svakodnevnih pitanja o hrani, kućnim ljubimcima, te količini prtljaga, unutar grčkih grupa na Fejsbuku jedno od najpopularnijih pitanja jeste koliko cigareta može da se unese u zemlju starih Helena.

 

"Koliko cigareta smem da unesem u Grčku?"

Upravo to je interesovalo jednu članicu Fejsbuk grupe "Grčka uživo" koja se pitala koliko cigareta je dozvoljeno da se prenese preko granice.

"Dobar dan svima. Putujemo prvi put u Grčku, pa me zanima da li neko zna koliko je cigareta (paklica) dozvoljeno po osobi da se prenese preko granice? Pozdrav", napisala je ona unutar grupe.

Foto: Rina

 

Naravno, po navici Srbi su krenuli da pišu kako to niko ne gleda, te i da ponese koliko hoće.

"Ponesite koliko procenite da vam treba,u kofer između stvari rasporedite i biće okej", "Ponesi koliko ti treba. Niko ništa nije pitao na granici. Opusti se i uživaj", smenjivali su komentari "fora i fazona" koji naš narod koristi tokom prelaska granice.

Nije tajna da su tokom pika sezone carinici manje agilni, te je moguće preneti veće količine bez problema, usled gužvi na graničnim prelazima. Međutim, ako idete van sezone, na granične prelaze koji nisu frekventni ili jednostavno, carinik ima pik na vas, možete da prođete kao jedna baka iz Srbije kojoj je unuk platio kaznu.

"Tako je i moja baba slušala stručnjake sa društvenih mreža, pa kad je došao carinik i pronašao kod nje tri boksa, morao sam ja da joj plaćam kaznu, žena zaplakala, sreća ima mene da joj peglam dugove, jer kačamak i popara se pamte.", napisao je on.

Šta kaže zakon o dozvoljenoj količini i kaznama?

Ako putujete kopnenim putem, u ovu zemlju možete uneti maksimalno 40 cigareta (2 paklice), 20 cigarilosa ili 50 grama duvana. Kazna za nepoštovanje ovog pravila iznosi 500 evra.

Ukoliko putujete avionom do Grčke, dozvoljeno je preneti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara i 250 grama duvana. Napomena: osobe mlađe od 18 godina ne smeju prenositi duvan.

Foto: Shutterstock

 

Ako želite da uštedite na duvanu pre odmora, možete ga kupiti u Severnoj Makedoniji, gde cigarete koštaju dosta jeftinije nego kod nas ili u Grčkoj, ali čak i u tom slučaju, možete da završite "lakšeg" novčanika na Grčkoj granici.

Srbin platio prošle godine kaznu od 640 evra za prekršaj

Na Fejsbuk profilu "Live from Greece" prošle godine objavljen je post u kome se svim turistima skreće pažnja da ukoliko preko granice nose više paklica cigareta nego što je dozvoljeno mogu platiti debelu kaznu.

- Ovo je samo za pušače... Danas popodne na prelazu Dorjan gospođa carinik (Gr) je pitala mog sestrića koliko ima cigareta sa sobom? Rekao je četiri pakle (on i devojka u kolima). Posle letimičnog pregleda našla je tri boksa... Rezime: Cigarete oduzete, platio kaznu 640 evra, verovatno ušao u sistem kao švercer, procedura je trajala oko tri sata", napisao je on tada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Kina je najveći rizik za američku ekonomiju! Šta to povezuje Ilona Maska i Donalda Trampa?
Live TV

Kina je najveći rizik za američku ekonomiju! Šta to povezuje Ilona Maska i Donalda Trampa?

Kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je da bi bio srećan da Elonu Masku da visok položaj u svojoj administraciji ako pobedi na izborima u novembru. Gosti "Otvorenog studija" Informer TV politički konsultant Vlada Dobrosavljević i ekonomista profesor Bojan Dimitrijević komentarisali su ovu vest, ali i analizirali šta to povezuje ova dva preduzetnika.

23.08.2024

20:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija