• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.09.2024

14:04

SEPTEMBARSKI PAKAO! Vremenski rolerkoster u Srbiji - paklene vrućine ne prestaju, a evo kad se očekuje zahlađenje

Shutterstock/Printscreen

Društvo

SEPTEMBARSKI PAKAO! Vremenski rolerkoster u Srbiji - paklene vrućine ne prestaju, a evo kad se očekuje zahlađenje

Podeli vest

Marko Čubrilo, meteorolog amater čije prognoze prati ceo region, objavio je novu prognozu u kojoj navodi da je jače pogoršanje vremena 9. septembra sve izvesnije.

Do petka pretežno sunčano i veoma toplo. Od petka se očekuje širenje uticaja sekundarnog ciklona koji donosi nestabilno i svežije vreme. Sve je izvesnije da nas od oko 9. septembra čeka novo pogoršanje i dalje osveženje tako da bi dugo, vrelo i sušno leto moglo biti na izmaku", navodi Čubrilo.

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), tropski dani nastavljaju se do 6. septembra.

- Tropski dani nastavlјaju se do 6. septembra, pa će maksimalna temperatura biti od 31 do 36 °C. Od 7. septembra najviša dnevna temperatura u postepenom padu i kretaće se u intervalu od 26 do 30 °C. Pretežno sunčano, u sredu i četvrtak (4. i 5.9.) u brdsko-planinskim predelima južne Srbije, a od petka (6.9.) ponegde i u ostalim krajevima uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje se i retka pojava kratkotrajne kiše ili plјuska sa grmlјavinom - najavio je RHMZ.

Čubrilo daje nešto više detalja za petak, ali i za predstojeći vikend.

 

 

- Do petka pretežno sunčano i veoma toplo uz slab i promenjljv vetar. Ponegde i to uglavnom u planinskom delu regiona može biti izolovanih lokalnih pljuskova ali osim kraćeg, lokalnog, osveženja oni neće bitno uticati na temperaturu tako da bi se do petka maksimumi kretali od +28 do +37 stepeni Celzijusa. U petak sa zapada i jugozapada očekuje širenje uticaja sekundarnog ciklona koji donosi češće nestabilnosti, a ponegde će biti uslova i za lokalne nepogde, na zapadu regiona posle podne, a na severu u toku noći ka suboti.

U zoni pljuskova vetar na kratko veoma jak zapadni i severozapadni. Vrućina će ovog dana polako popuštati tako da će se maksimumi verovatno kretati od +23 na zapadu do još uvek vrelih +33 na istoku regiona. Za vikend bi se trebao zadržati uticaj visinskog ciklona čiji bi se matični centar nalazio zapadno od nas tako da bi nam nestabilnosti uglavnom stizale sa jugozapada. Bilo bi pljuskova ali i uslova za lokalne nepogode, posebno u subotu. Maksimumi bi se najverovtnije kretali od +22 do +26 stepeni Celzijusa, ponegde još oko +29 stepeni Celzijusa. Vetar južni i jugozapadni, u zoni pljuskova na kratko olujan zapadni - piše Čubrilo.

Napominje da "prognostički materijal trenutno sugeriše da bi od oko 9.9. usledilo novo pogoršanje uz dalje osveženje i padavine ali te je još udaljen period pa su značane promene svakako moguće", a u svakom slučaju, od 7.9. pa prema sredini meseca sve izvesnije postepeno slabljenje suše i prelazak na nestabilniji i svežiji tip vremena.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija