• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.09.2024

16:02

Kada vas ujede jedan, napašće vas ceo roj! Ove namirnice rasteruju stršljenove - Evo kako možete da ih se otarasite

Shutterstock/jugmedia.rs

Društvo

Kada vas ujede jedan, napašće vas ceo roj! Ove namirnice rasteruju stršljenove - Evo kako možete da ih se otarasite

Podeli vest

Stršljeni su ove godine u Srbiji veoma aktivni, a kada dođu u kontakt sa njima sugrađani najčešće u pomoć zovu iskusne lovce na opasne insekte koji se hvataju sa njima u koštac. Postoji nekoliko načina na koje možemo da ih se rešimo i sami, pre dolaska profesionalaca. Ipak, iskusni lovci upozoravaju da treba biti vrlo oprezan, jer samo jedan ubod stršljena može biti smrtonosan.

Stršljenovisu leti najaktivniji jer im odgovara suva i topla klima kako bi mogli da lete i preživljavaju. Baš zbog toga ovog leta nisu retkost ogromna legla na tavanima i krovovima kuća širom Srbije.

Kako se rešiti stršljena?

Najbolje je potpuno ukloniti gnezdo, čime se sprečava ponovna izgradnja zajednice. To se može učiniti samo dobrom opremom, višestruko jačom od klasičnog pčelarenja (ubod stršljena je do 5 mm).

Takođe je moguće uništiti insekte tretiranjem insekticidom.

Prskanje se može obaviti komprimiranim raspršivačem koji je namenjen samo za ove vrste insekata. Ovaj namenjeni sprej ima dozator na prskalici, koji usmerava mlaz tekućine, koji je pod pritiskom, a takav mlaz može doseći i do tri metra, što je realno dovoljna udaljenost da poprska mesto gde se nalazi gnezdo.

Foto: jugmedia.rs

 

Takođe, i korištenje koncentrata insekticida (osatox-koncentrat) koji prema uputstvu proizvođača treba razblažiti vodom, te potom staviti u raspršivač s nastavkom za raspršivanje, čime je omogućena sigurna udaljenost.

Zamke od piva ili soka rešavaju problem

Zamke za stršljenove vrlo su efikasne.

Plastične boce s otvorima u sredini, u koje ulijemo malo piva ili voćnog soka, prava su zamka, u koju se svakodnevno uhvati mnoštvo ovih insekata.

Uz stelju se mogu staviti i lepljive trake ili lepak za miševe na kartonu, a kao mamac koristimo komad ribe ili mesa.

Tako ne privlačimo korisne pčele, ali je zato miris užeglog mesa stršljenima neodoljiv. Kada se jedan uhvati, ubrzo ih se skupi mnogo, prenosi Novi.ba.

Kada vas ujede jedan, napašće vas ceo roj

Ipak, naš najpoznatiji hvatač zmija i lovac na Stršljene Vladica Stanković napominje da građani moraju da budu veoma oprezni kada su ovi insekti u pitanju jer njihov ujed privlači ceo roj.

- Kada smo blizu stršljenova, oni nas mogu osetiti kao pretnju i reagovati napadom. U slučaju ujeda, stršljen oslobađa feromon, miris koji daje uzbunu ostalim stršljenima, što rezultira organizovanim napadom. Najčešći su ujedi u predelu glave, vrata i gornjih ekstremitetima, jer obeležavaju mesto ujeda feromonima, privlačeći druge, što može dovesti do višestrukih ujeda na istom mestu - rekao je ranije Vladica Stanković, stručnjak za stršljene i zmije.

Foto: printscreen

 

Najveća opasnost od stršljenova je za ljude koji su alergični. Ujed može biti posebno opasan ako otrov dospe u arteriju, što može brzo izazvati gušenje.

Svi ujedi stršljena su otrovni, ali anafilaktički šokovi se javljaju samo kod alergičnih osoba, dok ostali obično ne reaguju tako dramatično.

On savetuje da se u slučaju susreta sa stršljenima pozove stručna osoba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

Uhapšen predsednik Osnovnog suda u Lebanu! Uzeo torbu punu evra za "debelu uslugu"
Hronika

Uhapšen predsednik Osnovnog suda u Lebanu! Uzeo torbu punu evra za "debelu uslugu"

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Republike Srbije, nakon višemesečnog predistražnog postupka uhapšeni su S.C., predsednik Osnovnog suda u Lebanu zbog krivičnog dela primanje mita iz Leskovca, i D. M. zaposlena u istom sudu, zbog krivičnog dela davanje mita.

03.09.2024

12:03

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija