• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rss

04.09.2024

07:03

Stiže novi udžbenik ove školske godine! Evo šta će sve u nacionalnoj čitanci pisati i koji đaci će prvi da je dobiju

Shutterstock

Društvo

Stiže novi udžbenik ove školske godine! Evo šta će sve u nacionalnoj čitanci pisati i koji đaci će prvi da je dobiju

Podeli vest

Nacionalna čitanka još jedna je novina koju će tokom ove školske godine dobiti đaci prvog i drugog razreda, a nakon njih sukcesivno i ostali učenici. Ona će imati status obaveznog nastavnog sredstva za sve osnovce i srednjoškolce koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku.

S obzirom na to da se odustalo od ranije najavljenih nacionalnih udžbenika iz istorije, geografije, srpskog jezika i književnosti, ova čitanka predstavlja kompromisno rešenje.

- Nacionalna čitanka koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Republike Srbije, razvijanja interkulturalnosti, poštovanja i očuvanja nacionalne i svetske kulturne baštine - navedeno je u predlogu izmena zakona.

Šta obuhvata nacionalna čitanka?

Dopunom je predviđeno da nacionalna čitanka obuhvata program iz nekoliko predmeta - srpski jezik, osnovno srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura.

Kako je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ranije istakla, nacionalna čitanka bi trebalo da "na adekvatan način đake upozna sa tradicijom, jezikom, umetnošću i prošlošću".

- Učenici prvog i drugog razreda će kroz veliki broj slikovnih poruka u čitankama, moći da upoznaju svoju prošlost i da im ovaj priručnik bude jedan od omiljenih za odrastanje - navela je Đukić Dejanović.

Foto: Tanja Andric

 

Četiri nacionalne čitanke

Planirano je da budu urađene četiri čitanke:

jedna će biti namenjena đacima prvog i drugog razreda osnovne škole
druga za učenike trećeg i četvrtog razreda
treća za đake od petog do osmog razreda
četvrta za sve razrede srednje škole

Država će pripremu i nabavku nacionalne čitanke za sve učenike finansirati iz budžeta, a kako je navedeno u finansiranju nabavke mogu učestvovati i jedinice lokalne samouprave.

Nacionalne čitanke izdavaće isključivo javni izdavač. Posao javnog izdavača biće da obrazuje autorske timove za pripremu rukopisa i to pojedinačno za svaki nivo za koji su ova izdanja namenjena. U autorskim timovima mogu biti samo osobe sa integritetom i autoritetom u oblasti za koju su izabrani.

U predlogu zakonskih izmena stoji da je javni izdavač u obavezi i da raspiše javni poziv za izbor članova recenzentske komisije na isti način kao i za izbor članova autorskih timova za pripremu nacionalnih čitanki. Precizirano je i da recenzentska komisija ima najmanje pet članova, pri čemu dva člana obavezno moraju da budu profesori na fakultetu ili naučni savetnici odgovarajućeg instituta, a tri člana obavezno moraju da budu iz reda nastavnika koji neposredno učestvuju u izvođenju nastave.

Foto: RINA

 

Posle stručne ocene rukopisa, nacionalne čitanke će odobravati ministar prosvete.

Koliko košta nacionalna čitanka?

Kako je navedeno u predlogu zakonskih izmena za nacionalne čitanke je potrebno obezbediti novčana sredstva u iznosu od 320.220.000 dinara.

- Sredstava za finansiranje nacionalnih čitanki u iznosu od 20 miliona dinara biće obezbeđen preraspodelom u okviru sredstava planiranih Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu na Razdelu 26 – Ministarstvo prosvete, dok će preostali iznos sredstava biti obezbeđen u narednim godinama u skladu sa bilansnim mogućnostima budžeta Republike Srbije na razdelu ministarstva nadležnog za poslove prosvete - piše u predlogu zakonskih izmena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Stotine mrtvih! Stravična osveta Putina za sve do sada! Čekali da vojska izađe na smotru, pa zasuli bazu projektilima - rezultat je jeziv!
RAZARANJE

Stotine mrtvih! Stravična osveta Putina za sve do sada! Čekali da vojska izađe na smotru, pa zasuli bazu projektilima - rezultat je jeziv!

Tokom jutarnje smotre u 179. centru za obuku ukrajinske vojske u Poltavi, Rusija je izvela masovni raketni napad koji je doveo do masakra među okupljenim vojnicima. Udar je bio iznenadan i razoran – rakete su jedna za drugom pogodile i sravnile dve zgrade sa zemljom, ubivši najmanje 50 vojnika i ranivši više od 200, prema zvaničnim podacima ukrajinskih vlasti.

04.09.2024

06:15

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ovde se čuva jedna od najvećih svetinja Srbije! Istorija koju malo ko zna: Nekada je bio bolnica, a sada jedan od najlepših manastira
Srbija

Ovde se čuva jedna od najvećih svetinja Srbije! Istorija koju malo ko zna: Nekada je bio bolnica, a sada jedan od najlepših manastira

Fruškogorski manastiri nisu samo mesta duhovnosti koja se pohode svaki put kada je potrebno pronaći utočište i duševni mir, već i značajni centri istraživanja i proučavanja prošlosti. Zahvaljujući istrajnosti i kontinuitetu postojanja, oni danas baštine i od zaborava čuvaju neke od najvažnijih priča iz davnina, značajnih kako za Frušku goru, tako i za Vojvodinu i čitavu Srbiju.

03.09.2024

23:07