• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.09.2024

11:43

Ko se ne odazove, biće kažnjen, a evo kolike su plate: Sve o vojnom roku u Srbiji!

Ministarstvo odbrane

Društvo

Ko se ne odazove, biće kažnjen, a evo kolike su plate: Sve o vojnom roku u Srbiji!

Podeli vest

O vraćanju obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji intenzivno se priča skoro pune četiri godine s tim što bi konačna odluka na tu temu trebalo da bude doneta u naredne dve nedelje, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić.

Vojni rok bi trajao najverovatnije 75 dana, a služili bi ga punoletni muškarci do 30 godina.

Posle brojnih najava i rasprava u javnosti čini se da je došlo vreme kada će se definitivno znati da li će služenje vojnog roka ponovo biti obavezno u Srbiji.

Vučić je, prilikom jučerašnje posete vojnoj vežbi na Gučevu, najavio konačnu odluku o vraćanju obaveznog vojnog roka u narednih 20 dana i otkrio da je o tome razgovarao sa pripadnicima vojske.

"Obavezni vojni rok trajaće 75 dana"

Kako je rekao, ako bude uveden, obavezni vojni rok će trajati 75 dana - dva meseca plus 15 dana vežbe i biće obavezan za muškarce, a dobrovoljan za žene.

- To je pet puta manje nego što sam ja služio, a za našu armiju je od velikog značaja. Dobiće besplatno sve, hranu, piće i ne tako zanemarljiv prihod - kazao je Vučić.

Foto: mod.gov.rs

 

Predsednik je dodao da će se odluka o vojnom roku videti već u raspravi o budžetu.

- Tamo kad prođe rebalans od prvog, petog ili desetog oktobra sve će biti poznato - kazao je Vučić.

Podsećanja radi, inicijativu o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka pokrenuo je Generalštab Vojske Srbije i podneo Vučiću predlog o tome 4. januara.

Premijer Miloš Vučević je krajem juna objasnio da će biti potreban "jedan vremenski okvir" da se sve pripremi ukoliko se donese odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka.

- Gledao sam istraživanja i postoji velika podrška za vraćanje vojnog roka. Govorimo o muškarcima od 20 do 30 godina koji bi služili obavezni vojni rok i podržavaju takvu odluku - naveo je Vučević.

 - Što se mene tiče kao predsednika Vlade snažno podržavam tu odluku i ne samo kao predsednik Vlade, nego kao otac dvojice sinova. Nemam nikakav problem i ne želim da naša deca idu u bilo kakav rat i bilo kakvo stradanje, a želim da je naša država bezbedna, sigurna, kao i njeni građani - poručio je Vučević krajem juna.

Foto: Tanjug

 

Vojni rok u Hrvatskoj 60 dana

Zanimljivo da Hrvatska od 1. januara sledeće godine, takođe, ponovo vraća obavezno služenje vojnog roka koje će trajati dva meseca.

Vojni rok u Hrvatskoj je suspendovan 2008. godine, ali je zemlja počela da razmatra vraćanje obaveznog služenja pošto su i druge evropske zemlje počele da razmišljaju o sličnim merama usled povećanih tenzija zbog rata u Ukrajini.

Da li je četiri meseca kratak period?

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, smatra da je i četiri meseca veoma kratak period.

- Praktično za to vreme možete tek da se naviknete na uniformu. Prema mom mišljenju, bez najmanje devet meseci obuke i ne možete da napravite od regruta vojnika i rezervistu.

Kako kaže, za četiri meseca regruti mogu da prođu samo osnovnu pešadijsku obuku.

Kako bi izgledala obuka?

Kako se moglo čuti u prethodnom periodu, predloženo je da obuka bude iz dva dela - teorijska i praktična.

Teorija bi obuhvatala osnove vojne taktike i tehnike, vojno pravo, prvu pomoć i samozaštitu, atomsko, biološko, hemijsku odbranu...

Tokom praktične obuke regruti bi naučili kako se rastavlja i sastavlja oružje, gađa iz različitog pešadijskog naoružanja, prošli bi i borbu bez oružja i samoodbranu, kretanje i maskiranje na bojištu, kopanje rovova i izgradnju zaklona, preživljavanje u prirodi, prelaženje prepreka, a u zavisnosti od potreba mogla bi biti sprovedena i dodatna specijalistička obuka.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Vazdušni prostor predstavlja suverenitet jedne zemlje, a "rafali" su idealni za njegovo čuvanje! Sve pilote raduje nabavka novih aviona! (VIDEO)
Live TV

Vazdušni prostor predstavlja suverenitet jedne zemlje, a "rafali" su idealni za njegovo čuvanje! Sve pilote raduje nabavka novih aviona! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno, povodom medijskih objava da će Srbija svoje ratne avione MiG-29 ustupiti Ukrajini, da on nikada u životu to ne bi uradio i da migove "nikome na svetu, ni za šta na svetu, ne bi dao". Ove izjave, ali i nabavku francuskih "rafala" komentarisao je penzionisani vojni pilot Boriša Mandić tokom svog gostovanja u "Info jutru".

06.09.2024

09:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Četiri priče o caru Dušanu koje opstaju vekovima!
Srbija

Četiri priče o caru Dušanu koje opstaju vekovima!

Među Srbima iz sela Lokvice, smeštenog na padinama Šar-planine, u blizini Prizrena, sa kolena na kolena gotovo sedam vekova, prenose se priče o vremenu kada je i ovaj kraj bio pod carom Dušanom, najmoćnijim vladarom u srpskoj istoriji.

06.09.2024

07:30